Kineski u srpskim školama

Evo šta će đaci sve morati da znaju, a u planu je i uvođenje i još tri jezika

Kineski pozdrav "ni hao" što znači "dobar dan" uskoro će se čuti u srpskim školama. Nacionalni prosvetni savet (NPS) preporučiće ministru prosvete Mladenu Šarčeviću da odobri predlog da se od septembra u svim gimnazijama u Srbiji uči kineski jezik. 

Ovo je za "Novosti" potvrdio Radivoje Stojković, predsednik NPS, naglašavajući da je već sve usaglašeno te da je plan i program verifikovao i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Kineski jezik u gimnazijama učiće se fakultativno, što znači da će se ocenjivati, ali da ta ocena neće ulaziti u ukupni prosek ocena.

Prema planu i programu kineski jezik deca će učiti dva puta nedeljno, što je 74 časova godišnje i tako kroz četiri godine školovanja.

Šta piše u programu

- Cilj je ovladavanje osnova pismenosti i konverzacije na kineskom jeziku u svakodnevnom okruženju, upoznavanje sa fonetskim, gramatičkim i lingvističkim pravilima kao što su čitanje, pisanje, razumevanje, kao i najzanimljivijim segmentima kineske kulture - navodi se u programu za učenje kineskog jezika.

Đaci će u zavisnosti od toga koji razred pohađaju morati da savladaju pravilan izgovor glasova i tonova u kineskom jeziku, nauče da pišu i čitaju kinesko pismo i fonetsko latinične transkripcije, da se osposobe za samostalnu konverzaciju, ali da se upoznaju sa najvažnijim aspektima kulture i civilizacije Kine.

Šta bi trebalo da znaju na kraju školovanja

Na kraju četvrtog razreda, učenici će znati da na kineskom jeziku ispričaju osnovne informacije o sebi, svojoj porodici, da se sporazumevaju oko stvari iz svakodnevnog života kao i da na ovom jeziku vode razgovor o temama obrađenim tokom četiri godine učenja. Takođe će u potpunosti vladati fonetskim pravilima.

 

Prvo u gimnazijama

Radivoje Stojković, naglašava naglašava da će kineski za sada biti uveden u gimnazije, ali će program od sledeće godine moći da preuzmu i srednje stručne škole.

Što se tiče nastavnog kadra, predavači će biti iz Kine, ali se očekuje da se sa katedre za kineski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu "regrutuju" budući nastavnici.

A ideja da se kineski jezik uvede u sve gimnazije potekla je od Osme beogradske gimnazije, a direktorka Irena Brajević kaže da je kineski kod njih uveden 2010. godine, a da je program tada napravljen u saradnji sa Ambasadom Kine i da ga je odbrilo Ministarstvo prosvete.

- Tada je oko 30 naših đaka učilo ovaj jezik. Putovali su u Kinu u organizaciji Ambasade Kine, obišli Peking i Šangaj, a kasnije je većina upisala Ekonomski fakultet i svoje veze sa Kinom prenela na taj fakultet - kaže Irena Barajević za "Novosti".

Ona dodaje da je Osma beogradska gimnazija ove godine u saradnji sa Filološkom fakultetom iz Novog Sada sačinila program za učenje kineskog jezika u svim gimnazijama. 

Brajević napominje da učenje kineskog jezika finansira Institut "Konfučije" za jugoistočnu Evropu, oni obezbeđuju nastavnike i plaćaju ih.

Učenje kineskog jezike se ne finasira iz srpskog budžeta, država nema troškova oko toga, već Kinezi omofućavaju da naša deca nauče njihov jezik - istakla je Brajević.

U obdaništima kroz pesmice

Radivoje Stojković ističe da se u nekim obdaništima u Srbiji u programu za predškolce uči kineski jezik kroz pesmice.

Ovaj jezik se uči i u nekim osnovnim školama u Novom Sadu, sada su na redu sve gimnazije, a od sledeće godine program će moći da preuzmu i stručne srednje škole. 

Još tri jezika

Mitrović naglašava da će NPS u budućnosti predložiti da se fakultativno izučavaju japanski, korejski i grčki jezik.

U Srbiji trenutno oko 2.000 učenika fakultativno uči kineski jezik u 34 osnovne škole i 30 srednjih škola.

Kinesko ministarstvo prosvete delegiralo je 24 nastavnika iz Kine koji su predavači u školama.

Kineski se kao obavezan, drugi strani jezik uči u dve gimnazije - Filološkoj u Beogradu i Karlovačkoj gimnaziji.

 

Izvor: novosti.rs