Školski pas

Da li se životinje mogu koristiti u školi, da ljubavlju motivišu učenje?

U nekim zemljama psi i mačke imaju status terapijskih životinja. Naime, medicinsko osoblje koristi ove životinje kako bi ljubavlju motivisali ozdravljenje.

Šari Finj (Shari Feeney) je direktorka jedne američke škole i među svojim zaposlenima ima i četvoronožnog Bumera. On je ranije bio pas kojeg su koristili u terapijama, ali sada je deo školskog života. Šari kaže da on odagna dečje suze za rekordno vreme i svima vraća osmeh na lica, čak i kada ih očekuje neprijatan test. Čak, Šari tvrdi da kada je pas ušetao na čas engleskog jezika đaci su bili opušteniji i hrabro čitali tekstove, bez obzira na vlastitu umešnost.

Dakle, pas je uticao na samopouzdanje, ali je Šari veoma važno da su deca stekla i neke socijalne veštine, kao i empatiju. Među koristima je i pojačano lučenje dopamina, koji je poznat kao hormon sreće. Inače je to jedan od razloga zašto se koristi i u medicinskoj praksi.

Kako sve to izgleda? Bumerovo prisustvo mogu da zahtevaju kako đaci, tako i nastavnici i direktorka ima taj zadatak da ga dovodi na časove ili deca sama dođu k njemu, gde se već u školi nalazi. No, pre nego što je uopšte pristigao u školu, đaci i zaposleni su morali da prođu obuku na kojoj su učili o ponašanju pasa i koji gest šta označava (kada je gladan ili umoran ili već u nekom raspoloženju).

Jedno pitanje se logično nameće – šta sa onima koji se boje pasa? Ovom problemu su u Šarinoj školi veoma ozbiljno pristupili. Napravili su strategiju zajedno sa porodicama tih đaka šta raditi kada se Bumer pojavi. Neki tada izlaze sa časa, drugi odlaze u zadnje redove, treći sede na klupi, a kod četvrtih je tako uređeno da kada su oni na času – pas nije. No, strah od psa je možda i posledica prethodnog neprijatnog iskustva, te je ovo i prilika da se sa strahovima suoči i da ih se prevaziđe. Šari tvrdi da se to u nekoliko navrata i desilo. Ipak, kada je neko alergičan na pseću dlaku, problem je već teže prevazići.

Uglavnom, Šarina iskustva su sasvim pozitivna i lista pozitivnih efekata samo ove godine je već pogolema. Ako je sudeći prema njoj, eto nama načina da u školi poboljšamo uspeh đaka na završnom ispitu. Samo treba odvojiti prostoriju i nešto hrane.

 

Izvor: edutopia.org

Tekst preveo i adaptirao Dejan Bošković