Prosvetari i ove godine najavili ŠTRAJK PRVOG DANA ŠKOLE

Prvi dan školske godine, 2. septembar, u mnogim osnovnim i srednjim školama Srbije započeće štrajkom prosvetara, odnosno tridesetominutnim časovima.

Kako za "Blic" objašnjava predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Jasna Janković, štrajk je pokušaj da se nastavi dijalog sa nadležnima o pitanju platnih razreda.

- Ovo je pokušaj da privolimo vlast na dijalog o platnim razredima, koji je iz nama nepoznatog razloga prekinut 4. oktobra prošle godine. Ima naznaka da ćemo odmah u ponedeljak biti primljeni na sastanak u Ministarstvo prosvete - kaže Janković.

Da li će se štrajk nastaviti, zavisi od rezultata prvog sastanka.

- To je komplikovan proces. Sastanak mora da okupi i predstavnike drugih ministarstava, poput Ministarstva finansija, zatim državne uprave i lokalne samouprave, i sva druga ministarstva koja su u sistemu platnih razreda, a to su ministarstva zdravlja, kulture, sporta... - objašnjava naša sagovornica.

Na pitanje kako roditelji da znaju da li će časovi trajati 30 ili 45 minuta u školama u koju će u ponedeljak poslati svoju decu, Janković kaže da Unija obuhvata 736 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a da je na direktorima na organizuju rad škole i da odluče kako će obavestiti roditelje o eventualnim izmenama.

Predsednica Unije najavila je da će uporedo sa skraćenjem časova u Zrenjaninu biti organizovan protest, a u Čačku, Kruševcu i Pančevu konferencije za štampu, kako bi se skrenula pažnja i na prosvetne probleme lokalnog karaktera.

Konferencija za novinare biće organizovana i u Beogradu, ispred zgrade Ministarstva prosvete, a kako kažu iz Unije - "pokušaće da odgovore na pitanje zašto svaka školska godina u Srbiji počinje štrajkom".

Izvor i foto: blic.rs