Počast nastavničkoj profesiji

Treća balkanska konferencija Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije "Svet obrazovanja briše granice", održana je u srpskoj prestonici, od 31. oktobra do 2. novembra.

Sada treći put, okupilo se skoro četristo najboljih nastavnika regiona, da udruže najjaču energiju obrazovanja u veliku reku obrazovnih promena o kojoj se govorilo tokom tri dana, koliko je konferencija trajala.

Njih 50, dobilo je ovo veliko i važno priznanje i sa ponosom se vratilo u svoje države, gradove, škole da nastave da rade na širenju pozitivnih vibracija, umrežavanju nastavnika, pronalaženju novih entuzijasta. Na ovom putu nameravaju da istraju i da pri tome iskoriste svoje prednosti: zajedničku istoriju, slične obrazovne sisteme, nepostojanje jezičke barijere, bliskost naših kultura, ali i poštujući razlike.

Jedna od dobitnica ovog priznanja je Olivera Kolarić, nastavnica biologije u Osnovnoj školi "Žabare" iz Rasinskog okruga. Ona kaže da je njen slogan bio: "Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet" Nelson Mandela.

Na pitanje ko su naši najbolji nastavnici ona odgovara: "To su nastavnici koji imaju entuzijazam, bez obzira što se od entuzijazma ne živi, ali oni znaju da se uz njegovu pomoć opstaje u društvima koja ne čuvaju obrazovanje na vrhu lestvice vrednosti. To su nastavnici koji imaju moć inspiracije, kako za svoje učenike, tako i za kolege i sve one koji rade na svom celoživotnom usavršavanju. Njima nije potrebna dobro opremljena učionica, urbana sredina ili iznadprosečni učenici, već su toliko rezilijentni da, svoj puni razvoj, mogu postići i u teškim uslovima. Oni su kreativni nastavnici, koji ni od čega stvaraju nešto, a to nešto inicira sledeće nešto, drugačije i još kreativnije. Oni motivišu druge da postanu bolji i bez zadrške im pomažu da sami sebe prevaziđu".

Učimo od njih! Učimo od najboljih!