Steriji u čast

Proslavljen Dan škole u OŠ „Jovan Sterija Popović” u Vršcu

U Sterijinom gradu ova škola od 2007. godine nosi ime srpskog profesora, slavnog pisca i komediografa. Jedna od najdužih ulica u Vršcu nosi njegovo ime. Oko Sterijinog spomenika smeštenog tik uz Sterijino pozorište igraju se deca u parku. A đaci Sterijine škole svake godine obeležavaju Dan škole 26. oktobra, prisećajući se da je toga dana, davne 1842. godine, Jovan Sterija Popović postavljen za ministra prosvete.

Ove školske godine Tim za kulturnu delatnost škole i direktorka škole Ljiljana Bešlin napravili su idejni projekat sa ciljem da u svim aktivnostima učestvuju đaci, da prikažu i pokažu kojim se sve aktivnostima bave u školi i van škole, te da se na taj način dalje razvija saradnja sa lokalnom zajednicom, pre svega ustanovama kulture, drugim školama i sportskim klubovima. Ideja celog događaja bila je: „Dođi, vidi, pokaži!”

To subotnje prepodne počelo je izvedbom pozorišne predstave „Crvenkapa” Narodnog pozorišta „Sterija”, potom su đaci i gosti mogli da uživaju u sportskim veštinama Odbojkaškog kluba „Koral”, Džudo kluba „Lokomotiva”, Tekvondo kluba „Eurošped”, Badmington kluba i Atletskog kluba „Vršac”. Zatim su mogli da uživaju u koncertu đaka Muzičke skole „Josif Marinkovic”, a potom i u plesu devojčica koje nastupaju širom sveta pronoseći slavu ove škole i svog kluba „Milennium dance”.

Nakon dodele nagrada za najbolje likovne i literarne radove na konkursu povodom Dana škole, počela je priredba uz zvuke školske himne. Priredbu su sa svojim đacima pripremili učitelji, profesori srpskog jezika, profesor muzičke kulture i profesori tehnike i tehnologije.

Ako je suditi prema aplauzu zadovoljne publike, biće ovo još jedna značajna i uspešna školska godina. Ako je suditi prema entuzijazmu i energiji i đaka i profesora, nema sumnje da ih čeka još mnogo slavnih i dobrih godina.

Tekst pripremila: Gordana Kovačević, profesor srpskog jezika u OŠ „Jovan Sterija Popović” u Vršcu