Međunarodna svemirska stanica je iznad naših glava!

Instalirajte aplikaciju ISS Live Now na svoj mobilni telefon. Detektor će na svaka 92 minuta pokazati da iznad naših glava preleće Međunarodna svemirska stanica, projekat koji već skoro dvadeset godina realizuje 15 država sveta.

Na dalekih 400 km iznad naših glava, u uslovima bez gravitacije, pri brzini od 27.500 km/h  trenutno živi grupa od šest izvanrednih ljudi. Oni će, pored mnogobrojnih savladanih obuka, medalja i ordenja, ući u istoriju jer su dve žene u oktobru 2019. godine izvele prvu „svemirsku šetnju” (space walk), a jedan od četiri muškarca postao je prvi svemirski DJ, puštajući muziku sa MSS direktno na festival na Ibici.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici u uslovima mikrogravitacije vrše se eksperimenti iz biologije i biotehnologije, sakupljaju se slike planete  i prate se geografske promene planete i delića kosmosa koji nas okružuje, vrše se fizički eksperimenti u datim uslovima, testiraju se novi materijali, tehnologije i sistemi. Isto tako, MSS ima i obrazovni program za mlade ljude koji žele da istražuju matematiku, prirodne nauke, inženjerstvo i astronomiju.

Jedan od obrazovnih projekata na MSS je ARISS – Amaterski radio na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Ovaj program inspiriše i ohrabruje učenike i studente širom sveta da istražuju prirodne nauke, tehnologiju, astronomiju... Kroz STEM učenje, učenici mogu znanja stečena u školskim klupama da primene i prošire znanjima koja stiču istražujući način funkcionisanja, rada i života na MSS, posmatrajući planetu i život van nje iz drugog ugla.

Da bi se realizovao ARISS projekat, mnogobrojne radio-amaterske organizacije pomažu školama koje učestvuju u projektu da se ostvari konekcija sa MSS prilikom preleta iznad dečijih glava.

Jedna od škola zapadnog Balkana, koja je ove godine ušla u NASA projekat je Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Mitrovice. 

Projekat „To the Moon and back” traje godinu dana, u okviru kojih se najmlađi učenici upoznaju sa svemirom kroz  implementaciju ove teme u redovno gradivo – od radionica u okviru predmeta svet oko nas i likovna kultura, do izučavanja velikih brojeva na primerima razdaljina i dimenzija planeta u okviru matematike. Stariji učenici se sa svemirom upoznaju kroz radionice sekcije „Mali astronomi”, zatim istražujući istorijska otkrića o svemiru, razvoju tehnike i tehnologije koja nam je omogućila današnja istraživanja, modelovanjem svemirskih letelica, postavkom instalacije Sunčevog sistema u školskom holu, radionicama sa radio-amaterima i dodajući A (art)  u STEAM sistem učenja, pronalazeći i pevajući pesme sa tematikom svemira na engleskom jeziku. 

Vrhunac našeg projekta bi trebalo da se realizuje krajem januara i početkom februara, kada će učenici naše škole ostvariti kontakt sa astronautima na MSS uz pomoć Kluba radio-amatera Novi Sad YU7BPQ. Tada će dvadeset učenika postavljati pitanja direktno astronautima na platformi.

Projektni tim ovog puta čine Tatjana Štefanac (koordinator, engleski jezik), Dragana Bogosavljević (portparol), Branislava Blajvaz (sekcija, FB stranica, blog), Vojislav Krstić (planetarijum), Vesna Stanković (engleski jezik), Mirjana Čolak (mentor) i saradnici u okviru škole.

Autorka: msr Branislava Blajvaz, nastavnica fizike, Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj”, Sremska Mitrovica