Bubamara protiv vandala

Osvanuo mural "Bubamara protiv vandala" u Osnovnoj školi "Jovan Aranđelović'' Crvena Reka

Nakon završetka letnjeg raspusta, dočekala nas je ružna slika naše renovirane škole, fasada je doživela veoma velika oštećenja. Tada smo došli na ideju da kroz izradu murala, kao zajedničke aktivnosti učenika i nastavnika, stanemo na put daljem uništavanju škole i da fasada dobije nove boje.

Mural je osmišljen da svojim veselim bojama i motivima iz pirode, florom i faunom, iscrtan dečijom rukom, dodatno razvije senzitivnost kod mladih za umetnost i umetničke vrednosti. Takođe, osmišljen je da kod učenika razvije odgovoran osećaj za čuvanje školske imovine.

Sama ideja je prihvaćena sa oduševljenjem kod učenika, koji su prvo kroz idejne skice na papiru, a kasnije i kroz iscrtavanje i oslikavanje na samom zidu škole pokazali svoju kreativnost. Na taj način smo pokazali koliko umetnost može da bude praktična i da direktno vrši uticaj na vrednosni sistem i ponašanje mladih ali i odraslih meštana.

Realizatori projekta su nastavnica likovne kulture Jovana Jocić i nastavnik geografije Ivan Cvetković, dok su u izradi učestvovali svi učenici naše škole kao i nastavnice matematike Gordana Marković i fizičkog vaspitanja Aleksandra Đorđević i pedagoški asistent Nela Durmišević.