VELIKE PROMENE U ŠKOLSTVU: Nastava u jednoj smeni, a posle časova besplatni programi

Pojedine srednje škole od septembra će se uključiti u pilot-projekat koji učenicima posle nastave omogućuje dodatne aktivnosti.

Mnogi srednjoškolci će od 1. septembra, s početkom nove školske godine, nastavu pohađati samo u jednoj smeni, nakon koje će im biti obezbeđen produženi boravak u školi sa besplatnim časovima stranih jezika, sporta, računarstva ili umetnosti.

Ovo je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da je reč o pilot-projektu obogaćenog jednosmenskog rada u srednjim školama, a prema ugledu na koncept jednosmenske nastave koji od prošle godine funkcioniše u 204 osnovne škole u Srbiji.

Resorno ministarstvo trenutno analizira koliko srednjih škola je spremno da uđe u ovaj koncept, koji predviđa da učenici na časove idu samo u jednoj smeni, a da u školi ostaju posle nastave, gde će im biti ponuđene dodatne aktivnosti.

- Već nekoliko srednjih škola se prijavilo. Dali smo rok ustanovama da se prijave do 15. februara - rekao je Šarčević.

Ministar prosvete je dodao da će biti povećan broj osnovnih škola koje će se uključiti u program obogaćenog jednosmenskog rada.

- Rade se novi normativi prostora, opreme i kadrova. Deci je ponuđeno 57 dodatnih sadržaja, tu su folklor, đačke zadruge, učenje stranih jezika. Roditelji ne moraju da plaćaju privatne časove jer se dodatno radi s decom. Ima tu i igre, sporta i računara. Zadovoljni su roditelji, deca, ali i nastavnici - istakao je ministar.

ONI SU NAJBOLJE REALIZOVALI JEDNOSMENSKI RAD

OŠ "Mića Stojković", Umčari
OŠ "Milan Rakić", Novi Beograd
OŠ "Jovan Cvijić", Beograd
OŠ "Braća Baruh", Beograd
OŠ "Mihajlo Pupin", Idvor
OŠ "Slavko Rodić", Banatsko Veliko Selo
OŠ "Ivo Lola Ribar", Aleksandrovac
OŠ "Dositej Obradović", Vrba
OŠ "Mladost", Vrnjci
OŠ "Sveti Sava", Batočina
OŠ "Sreten Mladenović Mika", Niš
OŠ "Radoje Domanović", Paraćin
OŠ "Arsenije Loma", Rudnik
OŠ "22. decembar", Donja Trepča
OŠ "Miroslav Antić", Čonoplja
OŠ "Jovan Šerbanović", Krepoljin
OŠ "Nadežda Petrović", Velika Plana
OŠ "Sveti Sava", Pambukovica
OŠ "Dositej Obradović", Volujac
OŠ "1. maj", Vrtogoš
OŠ "Vuk Karadžić", Lebane
OŠ "Veljko Vlahović", Novi Sad
OŠ "Sremski front", Šid
OŠ "Dušan Tomašević Ćirko", Velika Župa
OŠ "Slobodan Sekulić", Užice
OŠ "Desanka Maksimović", Kosovska Kamenica
OŠ "Vuk Karadžić", Donji Milanovac

Benefiti jednosmenske nastave

Valentina Panđaitan, direktorka OŠ "Jovan Cvijić" u Beogradu, koja je veoma uspešno primenila jednosmensku nastavu, ističe da ovaj koncept utiče na smanjenje vršnjačkog nasilja, na stvaranje empatije i razvijanje timskog rada.

Izdvojila se i OŠ "Mića Stojković" u Umčarima, čiji direktor Vladimir Bokić navodi da su roditelji shvatili značaj ovog koncepta koji omogućava njihovoj deci da na kvalitetan način provedu svoje slobodno vreme, da dobiju pomoć u savladavanju gradiva, prošire znanja, rade na fizičkom zdravlju i rekreaciji, kao i na razvijanju kreativnosti i preduzetničkog duha.

Izvor: srbijadanas.com