Savet: Kako deci olakšati vanredno stanje

Ova situacija je stresna za roditelje, ali i deci, jer im je ograničeno kretanje i druženje sa vršnjacima. Sigurno da im nije prijatno ni da slušaju nastavu preko televizije, koliko god da su se radovali što neće morati da idu u školu.

Evo nekoliko saveta:

- Za početak, pustite ih da se lepo naspavaju. Studija koju je radio Univerzitet u Tel Avivu je pokazala da je nedostatak samo 60 minuta sna dovoljan da smanji detetove kognitivne sposobnosti narednog dana na nivo dve godine mlađeg mališana. Kada već imaju priliku da budu naspavani, nemojte im to uskraćivati.

- Ako ste sa njima kod kuće, ne bi bilo loše da zajedno pratite emitovanje nastave preko televizije, pa da im priskočite u pomoć. Zainteresujte ih da pažljivo prate, tako što ćete se i vi uključiti u tok.

- Pustite ih da koriste telefon i internet, ali im obavezno ograničite vreme, jer je ovo idealna prilika da se ionako velika zavisnost od mobilnih telefona još više pojača. Kontrolišite sadržaje koje pretražuju.

- Predložite im da iskoriste ove dane da čitaju dobre knjige, gledaju kvalitetne TV i internet sadržaje, o kojima ćete kasnije zajedno razgovarati.

- Svakog dana im dajte po jedan zadatak - da srede orman, policu sa igračkama, usisaju sobu, poređaju knjige...

- Umesto da samo kuckaju poruke u grupama, posavetujte ih da svakog dana pozovu nekog druga, da ne bi "zaboravili" da razgovaraju sa vršnjacima.

- Igrajte se sa njima. Ako su mali, slažite zajedno kockice, čitajte im knjige, sakrivajte predmete po kući, pa ih zajedno tražite. Ukoliko su veći, igrajte društvene igre, predložite im da vas oni nekoj novoj igrici nauče.

izvor: Novosti.rs