Svetski dan knjige

Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila još od 1995. godine, kada je ovaj praznik ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu.

Knjiga je najveći izvor informacija, znanja i ideja. Knjigama se prenose poruke kroz prostor i vreme, a one najvrednije povezuju veliki broj generacija širom sveta. Tim povodom je odlučeno da se proslavlja Svetski dan dan knjige i autorskih prava u cilju odavanja priznanja rečima koje su nas obogatile ali i u cilju podsticanja na čitanje svih slojeva društva, a naročito mladih.

Danom knjige je proglašen datum rođenja i smrti mnogih poznatih pisaca. Najčešće se napominje da je 23. april dan smrti dva velikana književnosti, Migela de Servantesai Vilijama Šekspira, koji je istog datuma i rođen.

Praznik potiče iz Katalonije gde je prvi put obeležen 7. oktobra 1926. godine, na dan Servantesovog rođenja. Pisac i urednik Vinsent Klavel Andres je predložio Zvaničnoj komori knjižara i izdavača Barselone da se ovaj datum proglasi Španskim danom knjige, a oni su prihvatil ideju sa tim što su svečanost pomerili za 23. april kako bi se poklopila sa velikim španskim praznikom Dijada de Sant Hordi (Sveti Đorđe ili Đurđevdan).

U Kataloniji su na ovaj dan još u srednjem veku organizovane svečanosti i turniri, a običaj je bio da plemići poklanjaju damama ruže. Danas je ovaj praznik spojen sa Danom knjige, pa muškarci poklanjaju ženama cveće, a one njima knjige.

Zanimljivo je da Šekspirova otadžbina Velika Britanija nije prihvatila ovaj datum kao Dan knjige, upravo zato što se poklapa sa proslavom dana nacionalnog sveca Svetog Đorđa, već je knjizi posvetila 14. mart.

Svetskim danom knjige i autorskih prava proglašen je 23. april na Generalnoj koneferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Izvor: Portal Mladi