Austrija otvara škole

Doneta je odluka o povratku u školske klupe, ali i mere koje se moraju poštovati.

Ministar obrazovanja Austrije Hajnc Fasman saopštio je danas da je doneta odluka o nastavku školske godine, a najpre će u školske klupe sesti maturanti i to od 4. maja, a osnovci od 15. maja.

Fasman je, na konferenciji za štampu, rekao da je od samog početka uvođenja restriktivnih mera u borbi protiv širenja koronavirusa, bio jasan cilj da se đaci vrate što pre u škole, ne zbog ocena, već zato što je škola mesto za socijalizaciju.

Fasman je istakao da je napravljena jasna strategija, da postoji plan koji predviđa postepeno otvaranje škola.

Rekao je da će najpre maturanti i đaci završnih razreda, njih oko 100.000, od 4. maja da se vrate u školu, kao i zanatlije.

Ukoliko ne dođe do porasta infekcije, što je, preduslov svega, od 15. maja pokreće se druga faza povratka u škole, a ona se tiče osnovaca i đaka drugih nivoa, to jest dece od 6 do 14 godina.

„Kod manje dece je važno sticanje osnovnog znanja i oni nisu mogli tako uspešno, kao stariji, da uče na daljinu”, objasnio je Fasman.

Treća etapa, koja je planirana za 29. maj, pogađa oko 300.000 đaka, a to su stariji od 15 godina.

Kod tog uzrasta, kako je ukazao, nije bilo problema u učenju na daljinu, ali je neophodno im dati mogućnost da poboljšaju ocene.

Osnova za ocenjivanje, kako je naglasio, biće svedočanstvo sa polugodišta, to jest uspeh do 16. marta, uz dodatno ocenjivanje rada na daljinu, kao i kasnije u školi.

Neće biti pisanih ispita, već će postojati mogućnost, kod onih koji su između dve ocene, usmeno propitivanje.

U osnovnoj školi, neće biti ponavljanja, izuzev ako to roditelji žele.

Kod starijih koji budu imali samo jednu nedovoljnu ocenu biće puštani u viši razred, a kod onih sa više negativnih ocena odlučiće nastavničko veće.

Tokom boravka u školi deca će morati da sa sobom imaju zaštitne maske, koje ne moraju da nose tokom nastave, ali moraju da ih nose sva deca iznad 10 godina za vreme pauze.

Fasman je naglasio da će đaci koji iz psiholoških razloga ne mogu da dođu u školu, imati mogućnost da nastave sa učenjem na daljinu.

Izvor: Politika