Onlajn nastava u Australiji

Srpska etnička škola „Vuk Karadžić“ u Sent Albansu priključila se kampanji „Ostani kod kuće“, doprinoseći opštem cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

Tokom školskog raspusta koji je počeo sredinom marta, nastavno osoblje je neumorno radilo na pripremama i usavršavanju za rad na daljinu, kako bi se nastavio kontinuitet u radu sa učenicima, smatrajući da privremeno obustavljanje direktne nastave ne podrazumeva i obustavljanje obrazovnog rada sa decom.

U zavisnosti od razreda, uzrasta dece i njihovih mogućnosti da imaju pristup različitim platformama za učenje na daljinu svaki nastavnik je, u saradnji sa roditeljima, doneo odluku koji način rada je najefikasniji za njihove razrede.
– Trenutno, naše nastavno osoblje koristi  platforme kao što su ZOOM, Edmodo, TEAMS, Houseparty, Google Classroom, Google Form i Viber. Istovremeno, kompletna prepiska sa roditeljima odvija se elektronskom poštom, a na isti način se šalju nastavni materijali učenicima, koje oni kad završe, slikaju ili skeniraju i šalju nastavnicima – objašnjava za „Vesti“ nastavnica 12. razreda Branka Stevanović.

Takođe, kažu nam da su u školi svesni da ovaj način rada sa učenicima nije dostupan svima, naprimer onima koji nemaju pristup elektronskom načinu komunikacije, pa njima nastavnici putem pošte šalju radove na kućnu adresu, a nastavnik preko telefona prati progres učenika.
U školi su posebno ponosni na izvandrednu saradnju sa roditeljima jer bez njihove pomoći ovaj način rada bi bio veoma ograničen.

Srpska etnička škola „Vuk Karadžić“, kao i sve škole u Viktoriji, dobija pomoć od vlade ove savezne australijske države u vidu besplatnih seminara i radionica za usavršavanje nastavnog osoblja, što je u ovom momentu veoma važno.
– Ovo usavršavanje će doprineti kvalitetnijoj nastavi i posle izlaska iz krize, jer ćemo moći da se koristimo ovim platformama kao dodatnim sredstvima za učenje, što će doprineti raznovrsnosti u izvođenju nastave.
Nastavnici i đaci srpske škole sa nestrpljenjem iščekuju kraj trenutne situacije sa pandemijom kako bi ponovo bili u učionicama sa svojim nastavnicima i vršnjacima, te zajedno učili svoj, srpski jezik.

Izvor: Vesti Online