Kako da izgradite dobar odnos sa decom

„Prva i najbitnija stvar pre bilo kakvog rada je izgraditi dobar odnos sa detetom.”

U nastavku sledi nekoliko načina pomoću kojih se može uspešno komunicirati sa detetom:

- Pažljivo slušajte

Najvažnije u komunikaciji je pažljivo slušanje. Tako ćete kroz naizgled neobavezne razgovore saznati kako vaše dete vidi svet, druge ljude, sebe, šta ga raduje, a šta muči, kako razmišlja, šta mu je važno.

-  Uđite u svet svog deteta i postanite mu slični

Budite poput dece – živahni, radosni, iskreni, uživajte u trenutku. Deca vole zabavu, pa se potrudite da vaša gestikulacija bude prenaglašena kako biste im bili interesantni.

- Gledajte dete u oči i spustite se na detetov nivo. Tako ćete privući njegovu pažnju i dete će vas pažljivo saslušati.

- Govorite smirenim tonom, posebno ako je dete uznemireno

Prvo smirite sebe, pa tek onda dete. Kao što u avionu prvo stavljate masku sa kiseonikom sebi, pa tek onda detetu.

- Postavljajte što više pitanja koja pokreću na razmišljanje, umesto da nudite gotova rešenja

Deca su inteligentna i kreativna i bolje će prihvatiti svoja nego tuđa rešenja. Na ovaj način im stavljate do znanja da verujete da su sposobni da nadju rešenja za svoje probleme (koji su najčešće u skladu sa njihovim godinama).

- Pričajte priče i bajke

Deca obožavaju priče. Verovatno ste primetilli da i najnemirnija deca postaju pravi andjeli dok slušaju priče. Priče razvijaju maštu i kreativnost kod dece.
Ako procenite da je detetu potreban savet ili sugestija uvek možete da uskočite sa nekom interesantnom pričicom ili metaforom. Kada ispričate priču u kojoj glavni junak ima sličan problem kao i dete, a koji je na kraju uspešno rešio, dete će imati još jednu ideju kako da reši svoj problem ili da ga sagleda iz drugog ugla.

- Pozitivna komunikacija

Kažite šta želite umesto onoga što ne želite. Na primer, ako vam kažu – Nemojte da zamislite plavog slona… pomislili ste na njega. Isto je kada kažemo detetu – Pazi da ne padneš, Nemoj da prospeš vodu, Nemoj da kasniš u školu. Umesto ovoga recite – Hodaj pažljivo, Drži čvrsto čašu, Kreni na vreme u školu.Neka ovo postane vaša rutina i videćete pozitivnu promenu vrlo brzo.

- Pričajte kao da se podrazumeva da će dete da uradi ono što tražite od njega

Magična reč je KADA umesto AKO. Na primer – Kada središ sobu možeš da odeš kod drugarice. Idemo napolje kada završiš domaći.

- Recite „hvala“ unapred

Deca žele da udovolje, pogotovu roditeljima. Zato, kada ih zamolite da nešto urade ili im isključite crtani, igricu ili tražite da urade domaći…recite odmah – hvala.

- Koristite indirektne sugestije – Pitam se…Kako bi bilo….umesto direktnih sugestija ili naredbi koje mogu izazvati otpor

Možete da kažete nešto poput ovog – Pitam se da li bi mogla da odmah odeš na spavanje? Kako bi bilo da prvo središ sobu pa da onda idemo u park.

Izvor: NLP za mlade