Nova internet platforma za proveru znanja

Nastavnicima je omogućena direktna komunikacija sa učenicima, praćenje njihovog napredovanja i znanja preko platforme net.kabinet.

Nastavnicima je u jednostavnom onlajn okruženju omogućena direktna komunikacija sa učenicima, praćenje njihovog napretka i automatizovana priprema i pregledanje onlajn testova. Fondacija Petlja i Inicijativa "Digitalna Srbija" pokrenule su net.kabinet, besplatnu internet platformu koja na jednom mestu spaja visokokvalitetne kurseve informatike za učenike i funkcionalnosti važne za lakši rad nastavnika. 

Ovo je posebno važno imajući u vidu da je do zaključivanja ocena ostalo još nekoliko nedelja, a škole nisu počele sa redovnim radom.

Još krajem marta kada je za đake u Srbiji organizovana nastava na daljinu, Petljine časove računarstva i informatike na RTS3 pratilo je više od 200.000 učenika. Iz toga se rodila zamisao Fondacije Petlja i Inicijative "Digitalna Srbija" da karakteristike tradicionalne škole treba premestiti u onlajn prostor i nastavnicima i učenicima obezbediti dvosmernu komunikaciju. Ta zamisao ostvarena je kroz net.kabinet, gde nastavnici od danas mogu da formiraju svoje virtuelne kabinete/odeljenja, kreiraju testove za proveru znanja, prate individualni napredak učenika i zadaju domaće zadatke.

"Kada je reč o nastavi informatike, net.kabinet donosi do sada najveći iskorak naše tradicionalne škole u digitalni svet. Koristeći prednosti tehnologije, ova platforma omogućava nastavnicima da se fokusiraju na sadržaj koji predaju i komunikaciju sa učenicima, a da aktivnosti koje je moguće automatizovati prepuste računaru. Na primer, umesto da nastavnik potroši dosta vremena praveći različite kombinacije pitanja za test koji planira da zada učenicima, kompjuter će za njega generisati različite verzije pitanja," objašnjava Nemanja Đorđević iz Inicijative "Digitalna Srbija".

Osim što net.kabinet daje prostor nastavnicima da lakše prate napredak učenika i zadaju tempo učenja, time što pruža mogućnost da se nastava organizuje van učionice čini obrazovni sistem otpornijim na nagle promene i obezbeđuje kontinuitet učenja.

"Kroz net.kabinet nastavnici i učenici će biti u prilici da koriste platformu i uz rad u učionici i van nje. Nastavnicima su na raspolaganju opcije poput zadavanja domaćih zadataka, onlajn testova za vežbu ili upućivanja učenika da kod kuće prođu neke delove onlajn lekcije za sledeći čas po principu flipped classroom. Odnosno, net.kabinet praktično dolazi kao platforma za učenje na daljinu, ali i kao dopuna nastavi u učionici," kaže Nebojša Vasiljević, direktor Fondacije Petlja.

Prve funkcionalnosti nove platforme juče su predstavljene na onlajn vebinaru kom je prisustvovalo više od 100 nastavnika informatike i računarstva osnovnih i srednjih škola iz cele zemlje. Kako je sadržaj na platformi već prilagođen postojećem nastavnom programu, nastavnicima je ovom prilikom pokazano kako mogu da realizuju kompletnu nastavu sa svojim odeljenjem i van fizičke učionice.

Nakon što su uvedene prve funkcionalnosti virtuelne učionice za interakciju nastavnika sa učenicima na časovima informatike i računarstva, u planu je da se tokom naredne školske godine na platformu uvedu i teme koje bi povezivale različite predmete u cilju jačanja kritičkog razmišljanja učenika i potencijala za rešavanje problema sa kojima će se susretati tokom života.

Izvor: RTV