Prijava za specijalizovana odeljenja u gimnazijama do četvrtka

Centralizovano onlajn prijavljivanje učenika za prijemni ispit za specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola završava se u četvrtak.

U okviru reforme gimnazijskog obrazovanja koju sprovodi Ministarstvo, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od školske 2020/2021. godine učenici će moći, po prvi put, da pohađaju i specijalizovana odeljenja za scensku i audio vizuelnu umetnost, geografiju i istoriju i sportska odeljenja u gimnazijama u Srbiji.

Odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio vizuelnu umetnost predviđena su u gimnaziji "Laza Kostić" u Novom Sadu, Filološkaoj gimnaziji u Beogradu, Drugoj kragujevačkoj gimnaziji i Gimnaziji u Kruševcu.

Po završetku ovog smera učenici će biti dobro pripremljeni za nastavak visokog obrazovanja - studiranje na različitim odsecima umetničkih fakulteta, ali im neće biti uskraćena prohodnost i na studijske programe iz srodnih ili sasvim drugih oblasti.

Broj učenika, kao i u ostalim specijalizovanim gimnazijskim odeljenjima je 20. Veći deo nastave umetničkih predmeta odvija se u grupama sa po maksimalno 10 učenika. Podela odeljenja na grupe omogućava bolji kvalitet rada, a samim tim i bolja postignuća učenika, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Prijemni ispit za specijalizovana odeljenja za scensku i audio vizuelnu umetnost koju obuhvate test iz opšte kulture polaže se 10. juna 2020. godine u 12 časova.

Odeljenja za nadarene učenike za geografiju i istoriju imaće sledeće gimnazije: Gimnazija "Veljko Petrović" u Somboru, Karlovačka gimnazija iz Sremskih Karlovaca, Deveta gimnazija "Mihailo Petrović Alas" u Beogradu, Peta beogradska gimnazija i Prva niška gimnazija "Stevan Sremac".

Prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju biće održan u četvrtak, 11. juna 2020. godine. 

Učenici koji se opredele za specijalizovano odeljenje za geografiju i istoriju polagaće prijemni iz geografije ili istorije, a mogu polagati i oba testa pri čemu će se u obzir uzimati bolje urađeni test. 

Test iz geografije će se polagati od 10 do 12 časova, a iz istorije od 14 do 16 časova.

Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, osim u Sportskoj gimnaziji u Beogradu biće u još šest gimnazija u Srbiji. To su: Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, Mitrovačka gimnazija u Sremskoj Mitrovici, Užička gimnazija, Gimnazija za talentovane učenike "Deže Kostolanji" u Subotici (na mađarskom jeziku), Gimnazija u Novom Pazaru i Gimnazija "Deveti maj" u Nišu.

Prijavljivanje učenika za Sportsku gimnaziju u Beogradu i sportskih odeljenja pri gimnazijama je 8. i 9. juna 2020. godine.

Izvor: RTS