Onlajn nastava završava se sledećeg petka, ali to nije kraj drugog polugodišta

U učionice idu đaci kojima treba dodatna provera znanja i maturanti.

Onlajn nastava koja se emituju na televiziji za osnovne i srednje škole završava se sledećeg petka, 28. maja. Tada se završava i obaveza nastavnika da šalju lekcije putem neke od platformi koje su koristili tokom onlajn nastave.

Međutim, školska godina formalno se završava sredinom juna, a za to vreme škole će, kako kažu u Ministarstvu prosvete, nastaviti sa realizacijom nedeljnih operativnih planova za ostvarivanje nastave na daljinu ili sa neposrednim aktivnostima koje se odnose na pružanje podrške učenicima u napredovanju, ocenjivanje, pripremu za maturske, tj. završne ispite.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je istakao da će od 1. juna u školu dolaziti samo oni koji žele da poprave ocene ili deca koju će nastavnici pozivati ako procene da dodatno treba proveriti njihovo znanje.

Veće obaveze u školi imaće samo učenici osmog razreda koje čeka proba male mature i pripremna nastava za završni ispit.

- Učenici od prvog do četvrtog razreda ne moraju da dolaze u školu u junu, jer učitelji ugavnom znaju šta da im zaključe - rekao je ministar. - Starija deca, od 5. do 7. razreda, koristiće drugu i treću nedelju juna kako bi završila obaveze oko ocena.

Inače, još početkom ove nedelje, nastavnici u osnovnim školama dobili su preporuku da počnu sa zaključivanjem ocena i to da najpre zaključe - petice. Ukoliko nisu zadovoljni nižim ocenama, biće organizovana provera znanja.

Izvor: Večernje novosti