Školski raspored za jun: od danas učenici popravljaju ocene u školama

Iz Ministarstva prosvete navode da za osnovne škole od danas počinju probni završni ispiti za učenike osmog razreda.

Osmaci se najpre vraćaju u klupe da poprave ocene, ali tu mogućnost imaju i ostali učenici osnovnih i srednjih škola ako nisu zadovoljni.

Od 1. juna kreće raspored po kojem će đaci, ukoliko su nezadovoljni, moći da poprave ocene, ali i maturanti kako bi položili još jedan bitan ispit. U klupe se prvo vraćaju osmaci, potom i petaci, šestaci i sedmaci. 

Od danas za osnovne škole od počinje probni završni ispiti za učenike osmog razreda, a 17. 18. i 19. juna održava se završni ispit u osnovnom obrazovanju.

"Imali smo probni završni onlajn ispit gde su učenici sagledali koliko su se pripremili. Sada to mogu da urade u svojim školama, koje su 12. maja dobile procedure u vezi sa epidemiološkim i higijenskim uslovima. Poštovaćemo sve mere države da bi se učenici zaštitili, jer dugo nisu bili u školi, napravićemo manje grupe da ne bi došlo do bilo kakvih problema", navode u Ministarstvu prosvete.

Osmaci se najpre vraćaju u klupe da poprave ocene, ali tu mogućnost imaju i učenici osnovnih i srednjih škola ako nisu zadovoljni onim što su ostvarili preko komunikacije sa predmetnim nastavnikom u toku pandemije – predloženom ocenom – mogu da se jave i uz raspored koji prave direktori škola.

"Sve smo poslali u proceduru koja se mora poštovati iz bezbednosnih razloga u odnosu na svakog učenika koji dolazi u obrazovne institucije. Imamo raspored koji neće dozvoliti da budu veće grupe učenika, predupredili smo neželjene efekte da bi naši učenici sa radošću došli u školu, neće videti celo odeljenje, ali ima vremena za druženje".

Kako je planirano, biće manje grupe, što zavisi od prostora učionice, do 15 učenika najviše.

Od 1. juna kreću osmaci, srednje škole su takođe od ponedeljka otvorene za popravljanje ocena, u osnovnim školama prvo dolaze osmaci, a onda i ostali učenici.

U junu će biti moguće da se organizuju ekskurzije – od 1. juna do 31. avgusta škole sa javnim nabavkama koje su sproveli, gde su izabrali agencije moći će da realizuju ekskurzije u intervalu od tri meseca, samo da se dogovore sa agencijama da naprave ankes ugovora sa agencijama.

Izvor: RTS