I dalje nema svih rezultata sa male mature

Ni tri dana od predviđenog roka za objavljivanje preliminarnih rezultata male mature mnogi đaci i dalje ne znaju koliko su poena osvojili.

Nekima nisu stigli rezultati za jedan predmet, nekima za sva tri, pojedini đaci su dobili rezultate tuđih testova, a za svojima danima tragaju.

Roditelji kažu da se od utorka obraćaju školama koje pohađaju njihova deca, da su pisali prigovore i školskim i okružnim komisijama, ali da i dalje nemaju odgovor šta je sa rezultatima male mature.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da će svi učenici osmog razreda koji su pristupili polaganju završnog ispita dobiti rezultate, ali ne preciziraju kada.

Kažu da „učenik ne može da dobije nula poena zbog kršenja procedura, niti postoji mogućnost da je test ijednog učenika zagubljen“.

Već u utorak kada je objavljivanje rezultata kasnilo, a mnogim roditeljima nisu stigli testovi na uvid na imejl ili su ih dobili posle više sati čekanja, Ministarstvo je rok za žalbu prvostepenim komisijama pomerilo za jedan dan, a za propuste okrivilo škole.

Prema tvrdnji Ministarstva, pojedini testovi nisu mogli da budu obrađeni i samim tim vidljivi na sajtu zbog tehničkih grešaka koje su napravile škole, ali i zbog propusta pri dostavljanju testova u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

„Njihova obrada je u toku, a rezultati i testovi će biti objavljeni u najskorijem roku“, tvrdili su u utorak popodne nadležni, što je slaba uteha roditeljima koji puna tri dana obilaze škole, zovu razredne starešine i direktore, školske uprave i Ministarstvo.

Krivicu za propuste nadležni prebacuju jedni na druge, ali niko od njih nema odgovor na pitanje roditelja kada će dobiti rezultate sa završnog ispita koji im nedostaju i kako mogu da pogledaju skenirane i ocenjene testove svoje dece.

Umesto na greške u ocenjivanju i bodovanju ovi roditelji su se prvostepenoj komisiji žalili jer testa nema, a što je odgovoru na prigovor ta komisija samo potvrdila.

„Svaka primedba na bilo koju vrstu neregularnosti rešava u saradnji sa Ministarstvom prosvete u najboljem interesu dece“ i da su „svi testovi roditeljima dostupni na uvid putem elektronske pošte“. Navodi se i da „nema prostora za bilo kakvu grešku koja se ne može ispraviti budući da je sve transparentno“.

Pojedini roditelji, međutim, demantuju ovakve navode i tvrde da nisu videli skenirane i pregledane testove, niti su nepravilnosti ispravljene. Kažu da su jedino fizički na uvid dobili testove u papirnoj formi, ali nijedan od njih nije ocenjen pošto je ove godine pregledanje bilo digitalno. 

Izvor: Danas