Jesenji raspust samo za osnovce

U narednoj školskoj godini osnovci će imati četiri, a srednjoškolci tri raspusta.

U školski kalendar ponovo je uveden jesenji raspust koji će za osnovce trajati svega tri dana – od 11. do 13. novembra, dok će učenici srednjih škola odmarati samo 11. novembra kada je državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Novim Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada koji je donelo Ministarstvo prosvete, propisano je da se prvo polugodište završava 29. januara 2021.

Drugo polugodište počinje 17. februara, a završava se 4. juna za učenike osmog razreda, a 18. juna za đake od prvog do sedmog razreda.

Maturanti gimnazija sa školom završavaju 21. maja, đaci završnih razreda srednjih stručnih škola 28. maja, a svi ostali srednjoškolci u školu će ići do 18. juna.

I naredne školske godine zimski raspust je podeljen u dva dela. Prvi deo počinje 31. decembra, a završava se 8. januara, a drugi deo traje od 1. do 16. februara.

Osnovci će imati nešto duži prolećni raspust – od 30. aprila do 7. maja, dok za učenike srednjih škola on traje do 4. maja.

U školi se praznuju radno Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobra, Sveti Sava 27. januara, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu 22. aprila, Dan pobede 9. maj i Vidovdan 28. Juna, kada je u osnovnim školama podela đačkih knjižica.

Sveti Sava i Vidovdan se praznuju radno, bez održavanja nastave, a ostali pomenuti praznici su nastavni dani, sem kad padaju u nedelju.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne rade u dane sledećih verskih praznika: pravoslavci na prvi dan krsne slave; pripadnici islamske zajednice na prvi dan Ramazanskog bajrama i na prvi dan Kurbanskog bajrama, a pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura.

Neradni je i prvi dan Božića, a tokom uskršnjih praznika od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Uskrsa.

Prvi put u kalendar je uneta odredba da će „izbor i raspored republičkih takmičenja učenika osnovnih škola, koji će se održati u periodu od 17. do 23. maja, biti određen Stručnim uputstvom o organizovanju takmičenja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola za školsku 2020/2021. godinu.

Iako se zasad održavanje onlajn nastave predviđa kao mogućnost, u zavisnosti od razvoja situacije sa virusom korona, u školskom kalendaru je zadržana odredba da je moguće odstupanje do pet odsto u broju realizovanih nastavnih dana, u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće da škole ispune predviđeni godišnji fond časova.

Izvor: Danas