Manji broj dece u vrtićima: Ove nedelje manje od 30 odsto upisanih mališana išlo u obdanište

U vrtićima ove nedelje bilo je prisutno ispod 30 odsto od ukupnog broja upisanih, kaže gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Ove nedelje broj dece u beogradskim vrtićima nešto je manji nego prethodnih nedelja, kažu za Tanjug u gradskom sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu i ističu da se za sada ništa ne menja i da su na snazi sve mere koje su važile još od 11. maja kada su vrtići otvoreni posle ukidanja vanrednog stanja.

U vrtićima ove nedelje prisutno je između 16.500 i 17.500 dece, što je ispod 30 odsto od ukupnog broja upisanih, kaže gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Podseća da je ovo sedma nedelja kako vrtići rade nakon dvomesečne pauze zbog vanrednog stanja, a maksimalni broj dece koja su došla nije prelazio 21.000.

"Od ove nedelje dolaznost je nešto manja. Nove mere za sada ne menjaju ništa u funkcionisanju vrtića budući da u njima nije ni bilo relaksacije mera od otvaranja 11. maja", kaže Gak za Tanjug.

Podseća da od tada predškolske ustanove funkcionišu i rade u skladu sa strogim bezbednosnim merama zaštite od širenja virusa korone.

Zaposleni nose zaštitnu opremu, u vrtiće niko osim njih, dece i jednog roditelja ne može ući, deci i zaposlenima se na ulazu meri temperatura i dezinfikuju ruke.

Takođe zaposleni u vrtićima dužni su da deci češće peru ruke, igračke i površine se detaljno dezinfikuju, a takođe održava se distanca tokom obroka i spavanja.

"Procedure su jasne i poštuju se i u slučajevima pojave korone bilo kod zaposlenih, roditelja ili dece. Kada Gradski zavod za javno zdravlje potvrdi prisustvo virusa obaveste se roditelji grupe, deca i zaposleni koji su bili u kontaktu idu u kućnu izolaciju, a vrtić se dezinfikuje. Za sada funkcionišemo bez većih problema, koliko god je to moguće u okolnostima u kojima nikome nije lako, pratimo preporuke Kriznog štaba i Zavoda i svi se nadamo da ćemo uskoro pobediti ovaj virus i nastaviti normalno da funkcionišemo", ističe Gak.

On podseća da je potpisan i aneks kolektivnog ugovora koji predviđa da se zaposlenima ukoliko se zaraze virusom omogući da na bolovanju primaju punu platu.

Izvor: Tanjug