Ministarstvo prosvete: veronauka i građansko vaspitanje po starom

Ministarstvo je donelo odluku da u školskoj 2020/2021. godini omogući formiranje grupa za obavezne izborne predmeta na način kako je to rađeno u prethodnim školskim godinama.

Ministarstvo prosvete promenilo je odluku o načinu formiranja grupa za obavezne izborne predmete versku nastavu i građansko vaspitanje pa će i u narednoj školskoj godini važiti dosadašnje rešenje, potvrđeno je Danasu u Ministarstvu. 

Kako su naveli, imajući u vidu izražene potrebe nastavnika verske nastave i još uvek nerešen radno-pravni status ovih nastavnika od 2001. godine, Ministarstvo je donelo odluku da u školskoj 2020/2021. godini omogući formiranje grupa za obavezne izborne predmeta na način kako je to rađeno u prethodnim školskim godinama.

„To znači da će se doneto Stručno uputstvo za formiranje odeljenja i grupa za 2020/2021. godinu primenjivati tako što će se veličina grupa za versku nastavu i građansko vaspitanje odobravati već u prvom stepenu, na nivou školskih uprava tako da se obezbedi da najveći broj ovih nastavnika zadrži postojeću normu, odnosno da se ne smanjuje broj odobrenih grupa“, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Iz tog Ministarstva poručuju da će u toku naredne školske godine biti razmotrene mogućnosti da se po rešavanju radnog statusa nastavnika verske nastave predvide dodatni modeli i prostor za njihovo angažovanje u radu škole, u okviru sistemskih projekata i novih organizacionih rešenja u vidu obogaćenog jednosmenskog rada, sa ciljem povećanja vaspitne funkcije škole.

Sve škole i školske uprave su obaveštene o ovoj odluci, koja će primenjivati u finansiranju rada škola od 1. septembra 2020. Godine, kažu u Ministarstvu.

Izvor: Danas