Onlajn nastava neminovnost, ali nije zamena za školu

“Ne možete direktnu i neposrednu nastavu nikad zameniti drugim oblikom. Ta verbalna komunikacija u učionici je nezamenljiva”, navode stručnjaci.

Onlajn nastava je nešto što će zbog epidemije biti neminovnost u septembru, ali je jako važno da svi budu svesni toga da ona ne može u potpunosti da ispuni sve funkcije koje škola ima i da ništa ne može da zameni direktnu komunikaciju nastavnika i učenika, ocenili su bivši ministar prosvete Srđan Verbić i profesor Tomislav Živanović, predsednika sindikata "Nezavisnost”.

“Ne možete direktnu i neposrednu nastavu nikad zameniti drugim oblikom. Ta verbalna komunikacija u učionici je nezamenljiva. Onlajn nastava može da bude zanimljivija za neku decu, ali to je mali procenat u odnosu na one kojima odgovara neposredna komunikacija” objasnio je Živanović uz ocenu da je važna bezbednost svakog deteta i da treba ispoštovati sve mere koje nalaže borba protiv epidemije koronavirusa.

Verbić je naglasio da se zbog pandemije odlučuje u vrlo kratkom vremenskom intervalu i da je “moramo da se pripremimo za onlajn nastavu jer je pitanje da li ćemo imati u septebru alternativu”.

“Onlajn nastava ne može u potpunosti da zameni školi, jer ona ima svoju društvenu ulogu u socijalizaciji učenika. Strašno je važno da nađemo način da se učenici ponovo okupi, da li će to biti povremeno, na otvorenom prostoru ili nekako drugačije, ali je strašno važno da se deca skupe. Da je najbolja na svetu onlajn nastava ne ispunjava potpunu obavezu škole” upozorio je Verbić.

Važno je, kako je napomenuo, da svi budu svesni da ima predmeta koji ne mogu da se savladaju preko TV i da se više pažnje posvetu tome kako se u svemu snalaze učenici.

“Tu novu školsku godinu ne treba započeti nikakavim testom, to mora u drugi plan. Sada je bitno da su svi đaci tu. Mi smo tokom pandemije izgubili sigurno od 10 do 20 odsto učenika koji nisu bili u mogućnosti da prate nastavu na daljiinu, iz različtih razloga jer možda nisu imali tehničke uslove ili su imali probleme u porodici. Škola njih ne sme da zaboravi, jer mora da misli na sve svoje učenike” zaključio je Verbić.

Izvor: Nova.rs