Oni su heroji: profesor Bošković

Predavanja profesora Boškovića učenici su obožavali.

Skoro 40 hiljada građana Srbije glasalo je za njega – za Dejana Boškovića, profesora biologije iz Beograda. Više od tri meseca, ovaj zaljubljenik u nauku i metodiku nastave, predavao je učenicima preko TV ekrana o organima za disanje, varenje i razmnožavanje. O žlezdama, krvotoku i imunitetu. Upravo su ga lekcije o imunitetu i brizi o zdravlju u vreme koje su učenici i roditelji provodili u kućnom karantinu usled epidemije virusa COVID-19 – dovele na listu jednog od 15 odabranih heroja u okviru akcije Oni su heroji.

Zdravo, moje ime je Dejan Bošković i ja ću danas biti vaš nastavnik biologije”. Tako počinje svaki od skoro 70 video-časova koje je održao na TV kanalu Moja škola. Govori jednostavno i jasno. Svaka prezentacija na kojoj su bile iscrtane ćelije ili unutrašnji organi bila je ukrašena njegovim omiljenim simbolom – bubamarom. U mnogim svetskim kulturama ova buba se dovodi u vezu sa blagošću i najavom lepih vesti. U pojedinim se kulturama bubamara dovodi u vezu sa Devicom Marijom. Njoj su se seljaci molili da im spasi letinu od gamadi i vaši, a ona im je uslišila molitve šaljući rojeve bubamara, koje se tim stvorenjima hrane.

Na poziv Delegacije EU u Srbiji, građani su predlagali i glasali za osobe iz okruženja koje su, radeći što najbolje znaju, obeležile period neobične borbe sa virusom. Na listi heroja našli su se: lekari, gerontološka sestra, volonteri, novinar, pogranični policajac, učiteljice, prodavačica… Svima je zajedničko da su se posvetili drugima. Da su u teškim i za čitav svet potpuno novim okolnostima bili posvećeni i solidarni. Pored hiljada glasova, nagrađeni su i avio-kartama za putovanje po Evropi, čim epidemija prođe.

Predavanja profesora Boškovića učenici su obožavali, a način na koji je objašnjavao lekcije o ljudskom telu, imunitetu i zdravom životu, nisu ni roditelji propuštali. Dok su nadležni saopštavali broj zaraženih i pozivali na higijenu ruku, socijalnu distancu i  jačanje imuniteta pravilnom ishranom – porodicama su profesorove lekcije koristile za proveru znanja. Majka jednog osnovca je napisala: “…bilo mi je uživanje da ispratim svaki vaš čas biologije na RTS3….želim vam da tako nastavite jer radite odličan posao, Bravo!”. Profesor Bošković veliki je zaljubljenik u prirodu, a tekstove objavljuje i na blogu Božanstvena biologija.

Izvor: euinfo.rs