Preciziran plan odvijanja nastave od septembra

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 , na 39. sednici, održanoj 11. avgusta 2020. godine usvojio je Stručno uputstvo za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi u školskoj 2020/2021. godini.

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 , na 39. sednici, održanoj 11. avgusta 2020. godine usvojio je Stručno uputstvo za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi u školskoj 2020/2021. godini i Stručno uputstvo za organizovanje i ostvarivanje nastave neposrednim putem i putem učenja na daljinu za srednje škole u školskoj 2020/2021.godini , kao i Uputstvo o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih za osnovne i srednje škole.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević najavio je danas da će se nastava za decu od prvog do četvrtog razreda odvijati u školama, uz smanjenje broja učenika u učionicama i poštovanje svih mera.
Šarčević je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 istakao da sve zavisi od trenutnog zdravlja nacije, objasnivši da su nadležni, po pitanju odvijanja nastave od septembra, pošli od toga da petina roditelja ima decu do 12 godina.

Pošli smo od toga da ne očekujemo vanredno stanje, kada su, kao u prvom talasu, roditelji dece do 12 godina bili kod kuće. Više od 22 odsto je roditelja dece do 12 godina, što je dovoljan razlog da mlađi osnovci na neki način treba da krenu na nastavu, objasnio je ministar.
On je precizirao da od 1.192 osnovne škole, 543 njih ili 45 odsto, ne mora da se deli, dodavši da će časovi trajati 30 minuta, da će đaci od prvog do četvrtog razreda imati po četiri časa, između časova planirani su petominutni odmori, a nakon drugog časa odmor od 15 minuta.
Nakon svakog bloka nastave, kako je naglasio, učionice moraju da se dezinfikuju, po preporukama koje su pripremili epidemiolozi.
On je najavio da školama sutra stiže uputstvo o nastavi od septembra, navodeći da će od 14 časova u školu ići stariji osnovci i da će škole same određivati da li će organizovati, na primer, peti i šesti razred ili sedmi i osmi ili od petog do osmog i slično.
Petaci, šestaci i sedmaci će imati po pet časova u septembru, a osmaci šest časova. Ipak, taj raspored može i da se modifikuje na osnovu dobijenih nedeljnih izveštaja, pa će se praviti dodatni modeli, predočio je ministar.

Prema njegovim rečima, roditelji će moći da se opredele tokom septembra da li će isključivo deca pratiti nastavu onlajn ako su imali neki smrtni slučaj i slično, dok će za ocenjivanje biti obavezno da dođu u školu.
Šarčević je ukazao na to da neće biti kabinetske nastave, već će deca biti stacionirana u određenim učionicama, fizičko vaspitanje će biti prilagođeno, s tim što će se od 1. septembra mnogo više govoriti o samoj epidemiji u školama.
Roditelji će sa razrednim starešinom komunicirati onlajn, dodao je ministar i naveo da će 31. avgusta, u popodnevnim časovima, roditelji čija su deca prvi i peti osnovne škole, kao i prvi srednje škole, morati na kratko da se pojave u školi, kako bi se upoznali sa razrednim starešinama.

Na srednje škole može da se primeni nekoliko modela, a osnovni model je da rade nedeljno, s tim što će one raspoređivati grupe u zavisnosti od programa, objasnio je on i i kao primer naveo da deca koja pohađaju medicinsku školu neće morati da idu na praksu.
Šarčević je napomenuo da će onlajn nastava od petog do osmog razreda biti pre podne, a za srednje popodne, kao i da će svi sadržaji moći da se nađu na RTS Planeti, a biće im dostupan i skraćeni čas koji će moći roditelji sa decom da premotaju i pogledaju.
On je preneo da su u toku razgovori sa univerzitetima o načinu organizacije predavanja u predstojećoj akademskoj godini .Za sada su glavna tema studentski domovi jer se povećava broj akademaca u njima, naglasio je Šarčević i dodao da će „Štark arena“ biti na raspolaganju zaraženim studentima koji imaju laku kliničku sliku.

Takođe, kako je podvukao, radi se i na pilot projektu o onlajn sprovođenju ispita, tako da će za nekoliko dana biti finalizovan model sa kontrolisanim uslovima polaganja ispita, jer niko ne želi da napravi štetu akademskoj čestitosti.
Prema njegovim rečima, vežbe na fakultetima će biti realizovane uživo, a detalji rada fakulteta biće poznati nakon sastanka sa predstavnicima svih rektorata.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da u školi može da se koristi pamučna maska koja može da se pere i pegla, s tim što se nosi tako da pokriva nos, usta i bradu.
Ona je, odgovarajući na pitanje šta se radi kada se pojave simptomi u školi, objasnila da postoje jasne procedure i da niko sa bilo kakvim simptomima bilo kakve infekcije ne ide u školu – deca, nastavno i vannastavno osoblje.
Ukoliko se desi da nastavnici ili vannastavno osoblje tokom školskih časova osete simptome treba da se jave što pre u najbližu kovid ambulantu, dok učenici to treba da kažu svom nastavniku ili učitelju i tada idu u posebnu sobu za izolaciju koja će biti opredeljena samo za tu situaciju, precizirala je Kisić-Tepavčević.

Deca tu čekaju roditelje da ih odvedu u najbližu kovid ambulantu, istakla je ona i dodala da, ako se ispostavi da je neko pozitivan na prisustvo virusa, da se to prijavljuje nadležnom institutu koji će obaviti istraživanje i doneti odgovarajuće mere i postupke i eventualno epidemiološki nadzor u tom odeljenju.
Epidemiolog Predrag Kon poručio je da je rizik polaska u školu nešto što treba maksimalno smanjiti, a to se može postići neprekidnim nošenjem maski.

Kon je, odgovarajući na pitanje da li je obavezno nošenje maske tokom celog boravka u školi, ukazao na to da postoji iskustvo o tome šta znači nošenje maski i koliko to može biti efikasno, te smanjiti prenošenje virusa.
Pre odlaska u školu roditelj treba da bude saradnik i decu ne šalje u školu ako imaju temperaturu, respiratorne probleme i slično. Kada dođe u školu, dete mora da nosi masku i odlazi do klupe. Pre nego što uđe u učionicu treba da opere ruke. Preporučujemo da se maska nosi neprekidno, jer je to najbezbednije. Ali kada dođe do klupe, za vreme slušanja časa, može da odloži masku, objasnio je on.
Prema njegovim rečima, struka smatra da je najbolje da se neprekidno nosi maska, ali dozvoljava mogućnost da, kada je dete u svojoj klupi, masku odloži.

Ukoliko dete počne da odgovara odmah mora da stavi masku, što važi i kada izlazi iz učionice, bilo da je u holu, toaletu ili drugom mestu, naveo je on i naglasio da tokom leta svi prozori treba da budu otvoreni.
Kolektivni sportovi, kako je istakao, ne mogu biti tolerisani, te će se fizičko vaspitanje održavati uz potrebnu distancu.
Takođe nam je poznato i da pevanje može da poveća izlučivanje virusa i u tom smislu, prilikom časa muzičkog nema pevanja u horu, kao ni skandiranja i navijanja u nekom sportu, podvukao je Kon.

On je najavio da će o tome nastavnicima biti organizovan poseban vebinar, i istovremeno ocenio da bi bilo dobro da roditelji svoju decu pripreme za nove uslove u školi.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja