U produženi boravak samo sa dve potvrde

Oba roditelja moraju imati potvrdu povratka na radno mesto ako žele da upišu dete u produženi boravak. – U grupama može biti samo 15 učenika

Kuda sa mališanima kad se završe redovni časovi, a roditelji rade? Dok se jedni oslanjaju na bake i deke, rođake, druge mame i tate jedva čekaju da produženi boravci u školama počnu da rade uobičajeno. Tamo, smatraju oni, dete najkvalitetnije provede vreme kada nisu kod kuće, završavaju domaće zadatke, dobijaju korisne savete od učitelja. Neki od njih već sada su prebukirani. Prijavljenih je mnogo, ali zbog epidemiološke situacije Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je određene odluke kada je u pitanju produženi boravak u osmoletkama.

U jednoj grupi u boravku može da bude 15 učenika, jer po propisu jedno dete može da zauzme samo četiri kvadrata u prostoriji. Svi koji upisuju dete u produženi boravak dužni su da prilože potvrde za oba roditelja koji svoje radne obaveze obavljaju sa radnog mesta, a ne od kuće. U slučaju da jedan roditelj i dalje radi na daljinu, odnosno da je u mogućnosti da dođe po dete posle redovne nastave, mališan nažalost neće biti upisan u boravak. U uobičajenim okolnostima, svi zainteresovani mogli bi da pohađaju aktivnosti u boravku, ali kako bi se sprečilo širenje virusa, za sada je, smatraju nadležni, bezbednije da je manji broj dece u zatvorenom prostoru.

Jedna od najpopularnijih u gradu Osnovna škola „Vladislav Ribnikar” na Vračaru već u prvoj nedelji dobila je 295 zahteva za produženi boravak. Prva sedmica nove školske godine je završena, a u njihovim prostorijama posle redovnih časova bilo je 42 učenika u boravku. Među njima nije bilo učenika prvog razreda, ali već od ponedeljka u boravak je stiglo 40 novopečenih učenika vračarske osmoletke sa regularnim potvrdama roditelja.

– Ove godine bogatiji smo za 147 učenika prvog razreda. Raspoređeni su u pet odeljenja a dosta njih bi u normalnim okolnostima možda i ostalo u boravku. Zbog trenutne situacije to je nemoguće, ali se trudimo da obezbedimo što više prostora. Sada raspolažemo sa šest učionica namenjenih isključivo za boravak. Ako broj upisanih to bude zahtevao, i druge prostorije koje do sada nisu bile rezervisane za ovu namenu, uredićemo po propisu za produženi boravak – kaže Snežana Knežević, direktorka OŠ „Vladislav Ribnikar” i dodaje da će sa grupama raditi osam učitelja koji redovno rade u produženom boravku, a po potrebi će im pomagati i predmetni profesori.

Nešto dalje, jedna osnovna škola Zemunu organizovala je boravak samo za đake prvog i drugog razreda. Osnovna škola „Svetozar Miletić” raspolaže sa pet učionica od po 70 kvadratnih metara rezervisanim samo za produženi boravak u kojima će biti oko 70 prvaka i drugaka.

– Radujemo se novim članovima kolektiva. Čak i u ovim okolnostima trudimo se da deca dobiju najbolje od predavača. Dobro smo se organizovali, učenici dolaze na časove po grupama i to za sada funkcioniše. Za produženi boravak postoje ograničenja i pravila koja moramo da poštujemo, kako mi, tako i roditelji. Potvrde o vraćanju na radno mesto u ovom slučaju su ključne kako bismo izbegli gužvu – napominje Gordana Srećković, direktorka zemunske osmoletke i dodaje da će učiteljima u boravku u pomoć priteći profesori likovnog i fizičkog koji će decu podsticati na kreativnost i fizičku aktivnost. Ova škola gotovo svake godine ima problem kada je upis prvaka u pitanju – zainteresovanih je mnogo više nego što ona može da ih primi. Tako je 1. septembra zemunska osmoletka počela radnu godinu sa četiri odeljenja prvog razreda, odnosno 108 novih učenika.

Izvor: Politika