Dečiji naučni kamp 2020 „Ekoosvesti se, prirodi okreni se“

Udruženje biologa Kruševac, pod pokroviteljstvom budžetskog fonda Lokalnog akcionog plana za decu i Grada Kruševca nakon stvorenih epidemioloških uslova, počeo je realizaciju drugog Dečijeg naučnog kampa 2020 „Ekoosvesti se, prirodi okreni se!”.

Drugi dečiji kamp održan je u subotu 19. septembra i nedelju 20. septembra tekuće godine sa dva jednodnevna izleta za učenike osnovnih škola na planini Jastrebac. Nakon uspešne realizacije prvog Dečijeg naučnog kampa „Sa naukom na ti” , koji je obuhvatio preko hiljadu učesnika, u drugom Dečijem naučnom kampu u fokusu interesovanja je ekologija i očuvanje životne sredine koristeći znanja iz svih naučnih oblasti. 

Dečiji kamp

Praksa pokazuje da na školovanje i kvalitet života dece najbolji uticaj imaju učenje van učionica kroz igru, kreativne radionice,  povezujući sa svakodnevnim životom. Nastavni plan i program u školama ne pruža ovakav način učenja, ne  prepoznaje dečije potrebe i želje kao razvijanje veština i potencijala kod svakog deteta. Projekat Dečiji naučni kamp „Ekoosvesti se prirodi okreni se” kod učenika razvija osnovnu naučnu pismenost, logičko rasuđivanje, sposobnost kritičkog mišljenja, objektivnost i logičko rasuđivanje. Ovakvim programom se povećava vidljivost dece kao ravnopravnih članova zajednice, promoviše i unapređuje opšta dobrobit i efikasnost obrazovanja dece i mladih.

Jastrebac 2

Projektne aktivnosti traju od 19. septembra do početka decembra, a glavne aktivnosti su podeljene na radionice u PU „Nata Veljković” -vrtić Neven, Naučnom klubu-Centar za stručno usavršavanje Kruševac, OŠ „Brana Pavlović”, OŠ „Vasa Pelagić”, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” i realizacija aktivnosti na Jastrepcu – radionice na otvorenom u direktnom kontaktu sa prirodom (jednodnevne i dvodnevne aktivnosti). 

Jastrebac

Projekat Dečiji naučni kamp 2020 „Ekoosvesti se prirodi okreni se” ima za zadatak popularizaciju nauke kod dece, kao i podizanja nivoa ekološke svesti kod dece od malih nogu. Deca će na zanimljiv i interaktivan način upoznati sa svetom nauke. Kroz igru, interaktivne radionice, predavanja i demonstracije stiču veštine koje su im potrebne za celoživotno učenje.

Radionice „Živi svet oko mene”, „Na krilima Jastreba”, „Klimatske promene i šta nam donose”, „Mapiranje biljka”, „Reljefno dno jezera” su samo od nekih radionica koje će se realizovati na Jastrepcu. Predviđen je i dvodnevni boravak dece osnovnoškolskog uzrasta na Jastrepcu pod nazivom „Ekoosvesti se, Jastrepcu okreni se“. 

U toku Dečijeg naučnog kampa predviđen je i festival biologije „Biofest 2” koji će obuhvatiti 18 postavki iz oblasti biologije i srodnih predmeta.

Izvor: Udruženje biologa Kruševac, Olivera Kolarić