Šarčević: Za sada nema prelaska na onlajn nastavu

Korona se uveliko pojavila u školama - roditelji, đaci i nastavnici zabrinuti su zbog toga, traže unapređenje zdravstvenih protokola i testiranje đaka sa simptomima, kako bi se predupredilo širenje virusa.

Nadležni uveravaju da nemaju razloga za brigu i da je stanje pod kontrolom. Zbog sve češćih vesti o zaraženim učenicima, ovih dana poteglo se i pitanje da li će škole u potpunosti preći na nastavu od kuće, nadležni ponovo opovrgavaju takve najave.

“Nema ni naznake… dobro je stanje za sada”, odgovorio je ministar prosvete Mladen Šarčević na naše pitanje ima li nagoveštaja da će se preći na onlajn nastavu i časove od kuće.

Pre nekoliko dana, Šarčević je konstatovao da je za 16 dana nastave u osnovnim i srednjim školama od korone obolelo 20 odraslih i 52 dece na 850.000 učenika, što je, kako je ocenio, dobar rezultat.

U međuvremenu iščekuju se novi, aktuelniji podaci i cifre o broju zaraženih đaka i nastavnika.

Pitanje zbog čega se deca ne testiraju i zašto ih uprkos simptomima lekari šalju u škole, postavio je i u javnosti protekle nedelje problematizovao novinar Dušan Čavić.

On je isključivo svojom inicijativom i odvođenjem deteta na testiranje utvrdio da je njegov sin pozitivan na koronu. Svojom odgovornošću on je predupredio odlazak dečaka u školu i dalje širenje zaraze. Čavić smatra da su krivi protokoli koji nisu dovoljno precizni i koji previđaju blaže simptome.

I nastavnici su ukazali na to da se deca sa simtomoma korone ne testiraju i šalju u školu uprkos tome što postoji opasnost od širenja zaraze. Apeluju na to da se protokoli unaprede i da se pažljivije postupa sa decom koja imaju simptome. Smatraju da je neophodno učestalije testiranje.

“Mi nismo lekari, mi ne možmo do kraja da prepoznamo te simptome. To može da bude neka respiratorna infekcija ili alergija na ambroziju, ali mi to jednostavno ne možemo da znamo. Pri pojavi prvih simptoma mi pozovemo roditelje da to dete preuzmu, oni ga odvedu kod lekara, ali kada se posle čujemo sa roditeljima oni kažu da ta deca nisu testirama, da su poslata kući – njihovo stanje se prati, pa će se videti. Nemamo povratnu informaciju da li je to dete zaraženo ili nije”, objašnjava naša sagovornica, Marija Stošić, učiteljica i portparolka Sindikata obrazovanja Kraljevo.

Sa druge strane, nadležni poručuju da je u tom slučaju sve ispoštovano i da je postupljeno na najbolji i najispravniji mogući način.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da nije nemoguće testirati svu decu koja imaju blaže simptome i blago povišenu temperaturu.

“Prati se simptomatologija i na osnovu nje se određuju dalja postupanja”, kaže Kon i podseća da dete nije poslato u školu, već kući. Kon ističe da je u ovo doba godine među decom školskog uzrasta prisutno i dosta drugih virusa, a ne samo korona.

“Bolesno dete sa izraženim simptomima svakako ne treba da ide u školu”, poručuje Kon.

Izvor: Nova