Evropska noć istraživača: naučna avantura u virtuelnom svetu

11. Evropska noć istraživača biće održana 27. i 28. novembra 2020.godine u virtuelnom okruženju, donoseći putem interneta brojne naučne izazove, digitalni lov na blago, eksperimente, predavanja i druženja sa naučnicima.

Pomoćnik ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja za međunarodnu saradnju Aleksandar Jović istakao je da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pruža podršku organizatorima ovogodišnje Evropske noći istraživača u Srbiji.

„Čestitamo im na istrajnosti i zahvalni smo na uloženim naporima da se i u vreme globalne krize izazvane pandemijom zarazne bolesti Kovid-19 nađe način da se „najveća naučna proslava u Evropi“ i ove godine organizuje, onako kako epidemiološka situacija i mere nadležnih organa dozvoljavaju, u virtuelnom okruženju”, naveo je Jović.

Prema njegovim rečima, Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

„Učešće naučnika u ovakvim programima je od presudne važnosti za dalji razvoj nauke. Naučnici iz Republike Srbije bili su veoma uspešni u programu Horizont 2020 i zato Ministarstvo u ovom periodu pregovara o učešću Srbije u novom programu Horizont Evropa koji počinje 2021. godine a u cilju obezbeđivanja što boljih uslova učešća naše naučne zajednice”, rekao je Jović.

U godini koja protiče u znaku i dalje aktuelne pandemije, organizatori Evropske noći istraživača odlučili su da udruže snage i radoznalcima svih uzrasta širom Srbije ponude naučni program koji će biti dostupan kroz svega nekoliko klikova. Na ovaj način Evropska noć istraživača doći će do sasvim nove publike, čak i u mestima u kojima se do sada nije održavala. S druge strane, stariji posetioci biće u prilici da se podsete proverenih, dobro poznatih naučnih avantura, ali i da otkriju neke sasvim nove, posebno pripremljene za virtuelno okruženje.

Svi sadržaji  i dešavanja  ovogodišnje Noći istraživača, kao i celokupan program moguće je videti OVDE.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja