Profesorka iz Čačka među 10 najboljih edukatora u Srbiji

Profesorka biologije iz Osnovne škole „Milica Pavlović” iz Čačka, Biljana Uskoković Brković, proglašena je za jednog od 10 najboljih edukatora Srbije.

Konkurs tradicionalno organizuje udruženje „Živojin Mišić” koje svake godine, bira i nagrađuje do 10 učitelja, nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola u Srbiji koji su inovativni i proaktivni, inspirativni i pokretači pozitivnih promena u svom poslu i svojoj okolini.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, Biljana vodi savremenu nastavu u kojoj se prepliću nauka i nastava. Na svom putu otkrića učenici daju ideje, sarađuju i stvaraju rešenja. Ona je uvek u blizini svojih đaka, uživo ili onlajn, pruža im detaljna uputstva, usmerava, ukazuje na moguće izvore i suštinu problema do kojih učenici dolaze samostalnim ili kooperativnim radom. Insistira na povezivanju sa prirodom i sticanju praktičnih veština u očuvanju prirode i jačanju lične odgovornosti.

Svoju kreativnost ispoljava i u projektima koje organizuje zajedno sa svojim učenicima, koji su doprineli velikom ugledu škole, kao i grada Čačka. Autor je međunarodnog istraživačkog projekta Awakening/European Schools for a Living Planet – ESFALP V (WWF i ERSTE fondacija, Austrija, 2012/13.g.) čime je škola stekla zvanje Evropska škola za živu planetu. Učestvuje u međunarodnom projektu BeNatur (2014.g.) i mnogim drugim projektima. Zajedno sa svojim bivšim učenicima i nekoliko prijatelja osniva Društvo ljubitelja prirode i ptica Sove na oprezu, 2015. g. koje realizuje brojne ekološke akcije na prostoru čačanske opštine.

Stalno osavremenjuje svoja znanja i veštine u cilju zanimljivijeg pristupa nastavi. Autor je bloga za učenike Bioteme, sajta sa interaktivnim materijalima i Jutjub-kanala za učenike Bioteme.

Recenzent je udžbenika Biologija za 5, 6, 7 i 8.razred OŠ (Bigz školstvo d.o.o. Beograd, 2017/18/19/20.g.) i Metodičkog priručnika za Biologiju 6.razred (Bigz školstvo d.o.o. Beograd, 2017.g.). Biljana realizuje ugledne časove koji uvek inspirišu kolege da i sami rade na sebi i usavršavaju se. Dobitnica je druge nagrade za rad iz oblasti prirodnih nauka Digitalni čas (Zbornik radova 2019/20.g.); ima više objavljenih radova (ZUOV-Digitalna učionica, 2019.g; Digitalni čas, 2018/19.g.); priznanja za sve nivoe takmičenja; učešća u različitim humanitarnim (Osmeh na dar…) i drugim aktivnostima. U postupku je za sticanje zvanja pedagoški savetnik – Školska uprava Čačak (2019.g).

Izvor: OzonPress