Šta će biti sa školama? Dosta ustanova već prešlo na onlajn nastavu, očekuje se odluka Kriznog štaba

Sve oči uprte su u današnju konferenciju za medije Kriznog štaba, gde bi, između ostalog, trebalo da bude odlučeno šta će biti s obrazovnim ustanovama i da li će đaci preći na onlajn nastavu.

Sve veći broj škola odlučilo se na taj korak, a stav Svetske zdravstvene organizacije jasan je po tom pitanju.

U prethodnim danima, od kada su se đaci vratili sa mini jesenjeg raspusta, sve više učenika i nastavnika se javljalo sa simptomima korona virusa. Epidemija je doživela eksploziju prethodnih dana, pa su zabrinuti roditelji zbunjeni da li škole treba da ostanu otvorene.

1500 dece imalo virus

- Deca su bezbedna u školi ako se pravilno kontroliše epidemijsko stanje kada su u pitanju deca. U školi se primenjuju najefikasnije mere zaštite. Deca se najmanje zaražavaju u školi, ali se kovid 19 donosi iz porodica u škole. Prema podacima koje dobijamo svakodnevno iz zdravstvenih ustanova, od 1. septembra pa do sada imali smo oko 1.500 slučajeva kod dece", rekla je juče v. d. direktora „Batuta” Verica Jovanović.

Kako kaže, jedan broj njih je i ozdravio, dok je više slučajeva bilo kod srednjoškolaca.

„Nešto više je bilo kovida-19 kod dece srednjoškolskog uzrasta. Mi ćemo pratiti broj inficiranih i potvrđenih slučajeva kod dece. Mere se primenjuju u školama i njihova primena se prati. Očekujemo da u naredne dve nedelje dođe do boljih rezultata”, ukazuje Jovanovićeva.

Svoj stav o zatvaranju škola izrazila je pre nekoliko dana i premijerka Ana Brnabić.

- U ovom trenutku sam apsolutno za to da škole nastave da rade - kaže premijerka i dodaje da u osnovnim školama ima 39 zaraženih učenika, od toga u Beogradu 20.

Kaže, jasno je da je situacija u školama bezbedna i da se mere poštuju.

Neki gradovi već prešli na onlajn

Opština Vrbas zvanično je prva zatvorila na 15 dana sve obrazovne institucije i prešla na onlajn nastavu. U ovoj opštini lokalni krizni štab doneo je odluku o uvođenju vanredne situacije i u skladu sa tim naložio i zatvaranje škola. Vrbas, međutim, nije jedini i slična situacija dogodila se i u Dimitrovgradu, samo što nije dospela u javnost. Tamošnji Opštinski štab za vanredne situacije doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije 2. novembra, a dva dana potom i naredbu o prekidu obrazovno vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi u ovom gradu.

Zbog toga su izgubljena tri nastavna dana, 5. 6. i 9. novembar. Dimitrovgrad je u međuvremenu prešao na onlajn nastavu, a škola je donela i plan nadoknade izgubljenih dana.

I u Nišu je nakon proglašenja vanredne situacije doneta odluka da neke škole pređu na onlajn režim.

Gradonačelnica Sotirovski kaže da je zbog broja pozitivnih profesora Štab naložio osnovnim školama „Stefan Nemanja” i „Duško Radović” da učenici od 1. do 4. razreda mogu da pohađaju nastavu, a od 5. do 8. razreda rade onlajn.

Takođe navodi i da Gimnazija „Bora Stanković” prelazi na učenje od kuće.

Moguć mehanizam 

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja, u članu 105 stoji da lokalni krizni štab može da zatvori škole, ali ne i da donese odluku o prelasku na onlajn. To praktično znači da po zakonu - škole jedino mogu da se potpuno zatvore. Ali, činjenica je, da je propis pravljen pre pandemije i nema odredbu sadašnje onlajn nastave. Kako bi se prevazišla ova pravna ‘začkoljica’ ali i definitivno razjasnilo šta se može, a šta ne i pod kojim uslovima, Ministarstvo prosvete će predložiti model po kom se može prelaziti na onlajn kada lokalni krizni štabovi proglase vanrednu situaciju.

Praktično mehanizam je sledeći - lokalni krizni štab donese odluku o vanrednoj situaciji i obustavi rada škole, što jedino može u skladu sa zakonom. Međutim, kako ne bi bila prekinuta nastava već nastavljena onlajn, sledeća instanca je obraćanje Školskoj upravi sa zahtevom da se promeni način rada odnosno, operativni plan rada i da se pređe na onlajn. Školska uprava konsultuje ministarstvo i donosi se preporuka o prelasku na onlajn.

Šta kaže SZO?

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da je izuzetno važno da deca idu u školu i da je stav Svetske zdravstvene organizacije da škole ostanu otvorene što duže.

„Nije se pokazalo da su deca veliki izvor infekcija, a škole su toliko bitne za edukaciju dece da se učitelji i profesori stavljaju u jednu od prioritetnih grupa koje treba vakcinisati”, kazao je on.

Izvor: Blic