Novo odlaganje državne mature

Do daljeg nema promena u načinu upisa na visokoškolske ustanove.

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je kao „gotovo izvesno“ da državna matura neće biti uvedena 2022. godine „zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža“.

Ružić navodi da svaki krupan reformski korak zahteva vreme i kvalitetno pilotiranje, kao i aktivno učešće svih relevantnih aktera i da je formirana radna grupa koja će u kontinuitetu pratiti pripremu svake od faza državne mature, te da će uskoro objaviti kada je pogodan trenutak da se ona uvede u naš obrazovni sistem.

Ministar nije pojasnio čemu nova radna grupa kada postoji čitav tim u okviru projekta državne mature, zadužen za pripremu svih aspekata ovog ispita.

Profesor Miodrag Popović, član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kaže da se stiče utisak da sprovođenje državne mature još uvek nije moguće. „Stalno pokušavamo da napravimo neki svoj model, a postoje modeli u svetu kako se to radi, čak i u našem najbližem okruženju, na primer u Hrvatskoj.”

On ukazuje da je uvođenje državne mature korisno jer će budući studenti imati veću mogućnost izbora studija, a troškovi pripreme prijemnog ispita će verovatno biti manji.

 

Izvor: Danas