Kraj zimskog raspusta, drugo polugodište počinje u ponedeljak

Zimski raspust za osnovce i srednjoškolce završava se danas, a nastava u drugom polugodištu počinje u ponedeljak, 18. januara.

Niži razredi osnovne škole nastavu će pratiti uživo u školu, dok će stariji osnovci (od petog do osmog razreda) i srednjoškolci nastavu pratiti kombinovano - uživo i onlajn.

Za starije osnovce to uglavnom znači da jedan dan idu u školu, drugi dan nastavu prate onlajn, dok srednjoškolci nedelju dana idu u školu, a nedelju dana prate na daljinu.

Škole koje imaju manji broj učenika mogu da organizuju kompletnu nastavu uživo.

Časovi traju pola sata, a kao i na početku školske godine odeljenja se dele u dve grupe (grupa ne sme da ima više od 15 učenika), obavezne su maske za učenike na ulazu u školu, dok kad sednu u klupe mogu da ih skinu.

Za zaposlene u školi obavezno je da nose masku non-stop tokom boravka u školi.

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da je obrazovni sistem spreman za nastavak školske godine.

On je za RTS rekao da obrazovni sistem nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa zahvaljujući odgovornosti koju su pokazala deca i nastavno osoblje.

Kada je reč o procentu zaraženosti dece, ministar kaže da se to kretalo od 0,05 do 0,08, a što se tiče zaposlenih ni sada ne prelazi jedan procenat.

„U ranijem periodu je bilo da dođe kod zaposlenih nekih dva do 2,5 odsto, što nije ogroman broj u odnosu na sveopštu situaciju koju smo imali”, naveo je ministar.

Izvor: Dnevnik