Počelo drugo polugodište, kad će časovi biti produženi?

Danas počinje drugo polugodište u Srbiji za sve osnovne i srednje škole, a pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Miloš Blagojević kaže da će učenici srednjih škola u školu ići po ritmu koji je uspostavljen još u septembru.

Blagojević je za RTS sinoć rekao da će učenici srednjih škola kao i viših razreda osnovne škole, čija su odeljenja podeljena u dve grupe, ići, kao i do sada, naizmenično jednu nedelju onlajn, a jednu u školi.

„Kada se nastava odvija onlajn to za učenike ne znači da ne idu u školu. Nastava se odvija kao i u školi 30-minutnim časovima”, rekao je Blagojević.

Pomoćnik ministra prosvete rekao je da se od početka vodi računa da sve epidemijske mere budu poštovane i da škola, pre svega, bude bezbedna.

„Učenici su, kao i nastavnici, konstantno nosili maske. Pratićemo stanje i ubuduće i ukoliko dođe do zaražavanja, prelazićemo na druge oblike nastave”, poručio je Blagojević.

Kako dodaje RTS, najveći broj učenika kod kojih je registrovan koronavirus zarazio se van škole, a, kako se konstatuje, bilo je slučajeva da su se učenici zarazili i u školi, ali je reč o sporadičnim slučajevima.

„Ukoliko imamo dva povezana slučaja, to je prvi alarm da se pređe na onlajn nastavu. Postoji ceo niz procedura da se utvrdi da li je zaraženi učenik bio u kontaktu sa drugim učenicima, da li je nosio masku i slično kako bi se utvrdilo da li može da dođe do dalje transmisije virusa”, objašnjava Blagojević.

Pomoćnik ministra kaže da je prvo polugodište malo skraćeno i da će školska godina, kako stvari sada stoje, biti produžena za pet dana. Kada je reč o probi državne mature, ona će najverovatnije biti odložena za jesen.

Blagojević je rekao i da se dolaskom vakcine nazire svetlo na kraju tunela i da bi nakon što se vakcinišu nastavnici u narednim mesecima nastava mogla da se vrati na 45-minutno trajanje časa.

Izvor: Nova