Počinje imunizacija: „Prosvetni radnici imaju prednost"

Od nedelje počinje vakcinacija prosvetnih radnika.

Ministarstvo zdravlja je naložilo Ministarstvu prosvete da pošalje spisak zainteresovanih prosvetnih radnika na fakultetima i u srednjim školama koji bi da se vakcinišu, ali nije navedeno kojom vakcinom.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović nedavno je uputila molbu ministru prosvete Branku Ružiću da se lično angažuje kako bi se što pre obezbedile vakcine za zaposlene na fakultetima.

Slični dopisi stigli su i iz drugih prosvetnih ustanova, saznaje Prva televizija.

Prosvetni radnici spadaju u drugu fazu operativnog plana imunizacije koji je usvojen ali i podložan izmenama u skladu sa epidemiološkom situacijom.

„Održan je sastanak sa NITAG-om, koji je zajedno sa jedinicom za imunizaciju Batuta napravio taj operativni plan. Stručni ljudi iz te grupe saglasni su oko udovoljavanja prosvetnim radnicima da imaju prednost imunizacije u ovom trenutku", istakao je sekretar u ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek.

Razlog tome jeste apel prosvetara da se ispoštuju njihovi zahtevi s obzirom na potencijalno povećani epidemiološki rizik usled nastavka školske godine.

„Mi smo već danas uputili ministarstvu prosvete zahtev da se prosvetni radnici javljaju preko E-uprave. Nakon toga će sekretarijat vlade pozivati prosvetare preko E-uprave u zavisnosti od lokacije na kojoj borave i dati sve neophodne informacije u kojim domovima zdravlja i u kojim terminima će se odvijati imunizacija", dodao je Đerlek.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da će se školska nastava odvijati po ranije utvrđenim pravilima, da je obrazovni sistem spreman za nastavak školske godine i da ne postoje razlozi za odlaganje.

Izvor: B92