Danas se obeležava Međunarodni dan obrazovanja

Obrazovanje nam nudi ne samo znanje iz različitih oblasti i nauka, nego i priliku da steknemo iskustvo u onome što nas interesuje i da se na taj način izgradimo kao ličnosti. Danas se obeležava Međunarodni dan obrazovanja.

Međunarodni dan obrazovanja obeležava se danas širom sveta pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Odlukom Ujedinjenih nacija 24. januar se obeležava kao Međunarodni dan obrazovanja, u znak jačanja uloge koju obrazovanje ima za uspostavljanje globalnog mira, razvoja i napretka.

Svrha obeležavanja dana posvećenog obrazovanju na međunarodnom nivou je usmeravanje pažnje vladama i narodima na dostupnost obrazovanja kao sredstvo za izlazak iz siromaštva.

Iako je poslednjih nekoliko godina zabeležen značajan porast pismenosti u mnogim zemljama, podaci UN-a ipak govore da je 657 miliona dece širom svijeta i dalje nepismeno čime se otvoreno krši njihovo pravo na obrazovanje zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

Stopa pohađanja osnovne škole je dostigla značajnih 91 posto u zemljama u razvoju, ali 57 miliona dece osnovnoškolskog uzrasta još uvek ne pohađa školu i uskraćen im je pristup osnovnom obrazovanju.

Izvor: detinjarije.com