Čitanje naglas

Kada roditelji čitaju naglas, postaju uzor deci i prenose na njih ljubav prema knjizi. Mališani se upoznaju sa književnim jezikom, koji se razlikuje od svakodnevnog, što je važno za obrazovanje.

Metoda glasnog čitanja je jako važna za razvijanje čitalačkih navika i kasniji uspeh u školi, kao i za opšti uspeh u sticanju znanja, tvrde pedagozi.

Čitanje naglas treba primenjivati onda kada odgovara svim učesnicima čina čitanja, bilo ujutru, poslepodne, uveče. Spontano čitanje može se dešavati i u automobilu, u čekaonici kod lekara, u autobusu, u gradu, u parku, na izletu.

Čitajte deci naglas od rođenja kako bi ona mogla:

– da povežu čitanje i knjige s prijatnim osećanjima
– da čuju zvukove, rime i reči
– da koriste svoja čula i stvaraju zvukove – od gugutanja do reči
– da pokažu na sliku, a osoba koja čita imenuje to što dete pokazuje
– da bi mogla da počnu da razumeju da slike prikazuju određene predmete iz njihove okoline i, naravno,
– kako bi deca uživala.

Ova vrsta čitanja može biti vrlo zabavna i često prelazi u porodični ritual, naročito u hladnijim danima kada svima nedostaje inspiracije kako animirati dete.

Glasno čitanje je aktivnost koja može uključivati celu porodicu – roditelje, baku, deku, braću i sestre, rođake… Izuzetno je važno za razvoj kognitivnih sposobnosti dece, a osobama koje su uključene u glasno čitanje deci, osigurava čvrstu vezu s detetom.

Zbog čega je još važno da roditelji čitaju deci od malih nogu?

Na ovaj način se radi na prevenciji teškoća u čitanju. Radnja knjige je tako u centru detetove pažnje i izvor je korisnog i uzbudljivog iskustva. Proširuje se rečnik najmlađih i njihovo opšte znanje, jer to što pročitaju mogu da povežu sa onim što vide i čuju oko sebe.

Kada roditelji čitaju naglas, postaju uzor deci i prenose na njih ljubav prema knjizi. Mališani se upoznaju sa književnim jezikom, koji se razlikuje od svakodnevnog, što je važno za obrazovanje.

Dok slušaju, deca maštaju o ljudima, mestima i situacijama koje nisu upoznali i doživeli

Dodatni savet: Treba čitati onoliko dugo koliko deca žele da slušaju. Ne treba ih prisiljavati na slušanje priče. Vremenom deca razvijaju koncentraciju, pa se vreme slušanja priče samo po sebi produžava. Čak i 15 minuta glasnog čitanja tokom dana doprineće celokupnom detetovom razvoju.

Izvor: 021