Kritičko mišljenje je temelj medijske i informacione pismenosti učenika

Da bi učenici umeli da razumeju sadržaje i dovodili ih u pitanje, moraju pre svega da razviju kritičko mišljenje.

Do sada su se, na časovima pojedinih nastavnih i gimnazijskih novih izbornih predmeta, učenici osposobljavali da samostalno učestvuju u građanskim i društvenim aktivnostima. Takođe, uvođenjem novih predmeta poput „Digitalnog sveta” i „Informatike i računarstva” radi se ubrzano na informatičkom opismenjavanju sadašnjih generacija, tvrde u Ministarstvu prosvete i tehnološkog razvoja.

Ipak, čini se da takav obrazovni sistem nedovoljno podržava razvoj kritičkog mišljenja kod učenika. 

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović tvrdi da se situacija u školama popravlja.

„Mogu da vam kažem da se mi jako menjamo iz meseca u mesec. Pre samo godinu dana nastavnici su zabranjivali deci korišćenje mobilnih telefona i interneta na časovima. Sada je situacija drugačija. Telefoni, internet, razne internet platforme postali su alati u rukama nastavnika i đaka, a ne problem na času! I tu smo zaista sazreli neverovatnom brzinom. I ne samo mi, nego i u ostalim obrazovnim sistemima u svetu. Mi treba stalno da radimo na tom planu, jer kritičko mišljenje je neophodno za filtriranje informacija na internetu.”

Objašnjavajući da je dostupnost informacijama deci i otvorenost na internetu danas sve zastupljenija, Ranđelović kaže da razvoj kritičkog mišljenja kod dece nije tema koja zaokuplja isključivo naš obrazovni sistem, nego i mnogih u svetu.

„Medijska pismenost je nova stvar i naš obrazovni sistem ima odgovornost da nauči našu decu kako da filtriraju informacije, da razumeju šta je istinito, a šta nije. I to nije uloga samo nastavnika, učitelja, već svih u društvenom sistemu”, kaže direktor Zavoda Branislav Ranđelović.

Ove godine osnovnu školu će završiti prva generacija učenika koja je tokom školovanja imala nastavni predmet „Informatika i računarstvo” i time stekla saznanja za korišćenje digitalnih tehnologija.

Izvor: RTV