Kada je deci teže da uče?

Školska godina traje od septembra do juna meseca. Prvo polugodište je najčešće kraće – i počinje posle dva meseca pauze, dok drugo počinje tokom zime.

Na ocene školaraca utiče i doba godine, ali i doba školske godine. Nakon nekog vremena se oni umore, pa im i učenje i pamćenje teže pada.

Težak period za učenje

Na osnovu različitih istraživanja, školarci teže pamte tokom zime, kada im koncentracija nije na zavidnom nivou. Međutim, već početkom marta meseca, kako se bliži sve lepše vreme i topliji dani – oko učenja je sve manje muke.

Lošija koncentracija se odnosi ne samo na učenje, nego i na zaboravljanje pojedinih svakodnevnih aktivnosti – kao što je domaći zadatak, vreme kada bi trebalo da idu na trening i slično.

Razlozi za lošu koncentraciju 

S obzirom na to da je dokazano da je zimi deci teže da se skoncentrišu i jednostavno su zaboravniji – postoje i realni razlozi za to. Njima je posle četiri meseca intenzivnih obaveza potreban odmor, a zimski raspust nije dovoljan. Uostalom – oni ga jedva dočekaju kako bi mogli da se igraju koliko žele – a ne da odmaraju.

Koliko su poletni tokom početka školske godine nakon dugih dana letnjeg raspusta, toliko manjka energije imaju kada dođe zima, što se odražava i na učenje i pamćenje.

To nije ništa oko čega bi trebalo da se brinete, to jednostavno prođe – kada prođe zima.

Izvor: osnovnaskola.edukacija.rs