Međunarodni dan maternjeg jezika

Danas se obeležava međunarodni dan maternjeg jezika

Članice Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) obeležavaju danas međunarodni Dan maternjeg jezika, u cilju promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.

Danas se u čitavom svetu govori na približno sedam hiljada jezika, a obeležavanjem 21. februara - Međunarodnog dana maternjeg jezika, poseban akcenat se pridaje značaju njegovog razvoja jer su upravo jezici najmoćnije sredstvo za očuvanje i unapređenje materijalne i nematerijalne kulturne baštine svih naroda. Ovaj dan ima za cilj da podstakne razmišljanje o shvatanju njegovog velikog značaja u smislu održavanja vlastitog identiteta naroda, a jezik kao izražajno sredstvo u ovom procesu predstavlja ključni oslonac.

U cilju podizanja svesti o značaju očuvanja maternjih jezika, tema Međunarodnog dana maternjeg jezika 2021. godine je „Negovanje višejezičnosti za uključivanje u obrazovanje i društvo”.

U Srbiji u službenoj upotrebi, pored srpskog jezika, još 11 jezika nacionalnih manjina (albanski, bosanski, bugarski, mađarski, makedonski, rumunski, rusinski, slovački, hrvatski, crnogorski i češki) na celoj teritoriji 42 jedinice lokalne samouprave, osim toga vlaški i romski jezik su u službenoj upotrebi u pojedinim naseljenim mestima.

Kada je u pitanju srpski jezik, domaći lingvisti upozoravaju da se on našao pred sve većom najezdom engleskog i da je ugrožen u meri u kojoj su to čak i neki svetski jezici - francuski, nemački, italijanski.

Generalna skupština UNESKO 1999. godine proglasila je 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Izvor: RTV