Krizni štab odlučuje o onlajn nastavi

Epidemiološka situacija u obrazovnim ustanovama i među đačkom populacijom biće jedna od tema današnje sednice Kriznog štaba, ali kako sada stoje stvari ne očekuje se odluka o prelasku škola na onlajn rad.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da stanje u školama nije alarmantno.

„Postoji blagi porast u broju zaraženih, pre svega u srednjim školama, ali to ne prelazi jedan odsto od ukupnog broja učenika srednjih škola. Obrazovni sistem je dokazao da je vitalan i da ume da odgovori na ove izazove. Ministarstvo prosvete ne procenjuje epidemiološku situaciju i ne nalaže mere, to mogu jedino nadležne institucije, zavodi za javno zdravlje i krizni štabovi, koji su stručni za ovu procenu i preporuke odgovarajućih mera. Pratimo situaciju i postupamo po preporukama kriznih štabova i organa nadležnih za javno zdravlje. Škole imaju precizna uputstva o postupanju u slučaju pojave koronavirusa, a roditelji uvek imaju mogućnost da izaberu model nastave koju će njihovo dete pohađati – neposredno ili onlajn“, kažu u Ministarstvu prosvete.

Prema podacima od 5. do 22. februara, u osnovnim i srednjim školama je virusom korona zaraženo 1.774 učenika (954 u osnovnim i 820 u srednjim škola) i 1.123 zaposlena (721 u osnovnim i 402 u srednjim školama).

U odnosu na ukupan broj osnovaca procenat obolelih je 0,18 odsto, a 0,33 odsto srednjoškolaca. Virus je potvrđen kod oko jedan odsto zaposlenih u osmoletkama, a slično je i u srednjim školama.

U predškolskim ustanovama od kovida su zaražena 74 deteta (0,03 odsto od ukupnog broja upisanih) i 358 zaposlenih (1,18 odsto).

Epidemiolog Predrag Kon ranije je rekao da je primetan skok broja obolelih među srednjoškolcima, pa postoje osnove za pooštravanje mera, o čemu će se odlučiti na današnjoj sednici Kriznog štaba.

„Imamo situaciju da se u srednjim školama vidimo obolevanje više nego ranije. Ove nedelje će biti veće. Ima i u osnovnim školama, ali su to relativno mali brojevi u odnosu na to koliko učenika ide u školu. Nemamo podatke koji će podržati potpunu onlajn nastavu, ali ne možemo o tome da ćutimo. Na punjenje bolnica ne možemo da ćutimo“, istakao je epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: Danas