Kako da poboljšate rutinu učenja vašeg deteta?

Učenje i rešvanje domaćih zadataka može biti veoma stresno kako za dete, tako i za roditelja. U nastavku, pročitajte savete i nađite ideje kako da poboljšate veštine učenja kod vašeg deteta.

Mesto za učenje

Nije važno da li će to biti statično ili pak prenosno mesto, veoma je važno da u domu postoji kutak u kojem će dete obavljati domaće zadatke i gde će učiti. Pobrinite se da taj prostor bude uredan, dovoljno velik za sve knjige i sveske i da ima dovoljno prirodnog svetla.

Napravite spisak

Psihološki, postoji nešto što nas čini srećnijima kada uspemo da preškrabamo obavezu sa liste. To stvara osećaj nagrade. Stoga, pre početka učenja, sa detetom napišite spisak svih obaveza i kako koju bude ispunilo, tako je sklonite sa spiska. Ovako će dete imati i vizuelnu potvrdu da obavlja zadatke.

Raspored

Veoma je važno da od malih nogu, dete nauči da se organizuje. Pravljenje rasporeda obaveza i tačne satnice stvoriće kod deteta radnu etiku.

Razbijte monotoniju

Ukoliko je detetu teško da uči ili da se koncentriše, predložite promenu metode učenja. Čak i male promene, poput druge boje markera za podvlačenje mogu umanjiti osećaj monotonije.

Izvor: osnovneskole.edukacija.rs