Zadaci na maloj maturi biće lakši nego na probnom ispitu

Zadaci na maloj maturi biće lakši nego na probnom ispitu koji je pred đacima u petak i subotu. Olakšica za osnovce je veći broj takozvanih „zatvorenih zadataka” u kojima će učenici birati jedan od ponuđenih odgovora.

Odluka da li će se stariji osnovci i srednjoškolci vratiti do kraja školske godine na nastavu u klupe ili će biti kombinovanog modela mogla bi biti doneta već na sledećoj sednici Kriznog štaba. Trenutno brojke jesu u padu, od kojih najviše i zavisi ishod odluke, ali je i činjenica da u ovom talasu tinejdžeri više obolevaju nego ranije.

Konačna odluka biće na epidemiolozima Kriznog štaba.

Međutim, pred đacima, osnovcima je prvi ispit. Probna mala matura održava se u petak i subotu odnosno, 9. i 10. aprila, dok će završni ispit biti pred đacima 23, 24, i 25. juna.

Na inicijativu Ministarstva prosvete, zbog izmenjenih okolnosti školovanja usled pandemije i prelaska na onlajn nastavu zadaci će biti prilagođeni trenutnoj situaciji.

Lakši zadaci

- Preduzeli smo sve mere i naložili Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja da se zadaci prilagode onlajn nastavi, a to znači, da se zadaci poklapaju sa onim nastavnim sadržajima koji su onlajn puštani - kažu u Ministarstvu prosvete.

Zadaci na završnom ispitu biće, grubo rečeno, lakši nego na probi male mature. Probni završni ispit će pokazati na šta još, kada je reč o gradivu, učenici da obrate pažnju. Olakšica na završnom ispitu je - biranje ponuđenog odgovora.

- Već u zbirkama za pripremu završnog ispita, koje su objavljene u januaru, veći broj zadataka je prerađen i usklađen s ovom formom koja će biti i na samom ispitu - kažu u Ministarstvu.

Probni ispit počinje u petak 9. aprila u 13 časova i tada će se polagati probni test iz matematike. Potom slede u subotu; u 9 časova test iz srpskog/maternjeg jezika i u 11:30 polaganje probnog kombinovanog testa u kome su zadaci iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Rešavanje testova traje 120 minuta. Cilj organizovanja probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

- Probni ispit se organizuje upravo zbog đaka. Da mogu da provere sebe i svoje znanje i da procene na čemu još treba da porade, nauče, kako bi bili spremni za završni ispit - poručuju u Ministarstvu.

Proba male mature biće u grupama, ne većim od 15 učenika, kako bi se ispoštovale sve antiepidemiološke mere.

U školu za bolje ocene

Krizni štab pre desetak dana usvojio je zahtev Ministarstva prosvete da se omogući učenicima da, dok traje nastava na daljinu, u manjim grupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mera, mogu da dođu u školu da odgovaraju i budu ocenjeni ili poprave ocenu. U skladu s odlukama Kriznog štaba, Ministarstvo je definisalo uputstvo i prosledilo ga školskim upravama, a svaka škola u skladu sa svojim mogućnostima ili potrebama određuje dinamiku.

Izvor: Novosti