Mala matura: Onlajn gradivo muči osmake

Dok osmaci užurbano privode kraju pripreme za jedan od najvažnijih zadataka u životu - polaganje male mature - prosvetne vlasti tvrde da je, što se njih tiče, sve spremno i poručuju da nijedne greške ne sme da bude.

Do završnog ispita ostala su tri dana - u sredu je test iz srpskog jezika, u četvrtak ispit iz matematike, a kombinovani test (istorija, geografija, hemija, biologija i fizika) u petak.

- Završni ispit polagaće više od 68.000 učenika. Ne sme da nam se desi nijedna greška. I ne sme biti propusta koji će na bilo koji način ugroziti čitav proces, a za koji je odgovoran ljudski faktor. Naš zajednički cilj je da ga organizujemo na najbolji mogući način - poručio je ministar prosvete Branko Ružić i najavio drastične kazne za eventualne propuste u organizaciji i sprovođenju završnog ispita.

Iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji je pripremao materijal za malu maturu poručuju da su testovi spremni i "pod ključem".

- Štampanje testova je završeno, oni su zapakovani i pohranjeni u zaštićenoj zoni u Zavodu - kaže nam direktor ove institucije Branislav Ranđelović.

Kada je reč o bezbednosti testova, Ranđelović nas uverava da nema razloga za brigu jer je bezbednost podignuta na mnogo viši stepen nego prethodnih godina, a ponajviše time što u ceo proces više nije involvirana eksterna štamparija.

- I u vreme kada su testovi „provaljivani” nije bilo „curenja” niti ikakvih problema u okviru obrazovnog sistema, već u eksternim štamparijama, što je sada isključeno pošto se testovi štampaju u štampariji Zavoda - podseća on.

I dok nadležni brinu svoje brige, deca obnavljaju gradivo koje su prešli u poslednje četiri godine iz sedam predmeta, žale se da im je teško i da ne znaju odakle da počnu.

Tako osmakinja Lena M. kaže da joj je najteže da se pripremi za kombinovani test jer treba da obnovi sve što su učili četiri godine iz pet predmeta. Njoj je teško i gradivo iz drugog polugodišta sedmog razreda koje je obrađivano tokom onlajn nastave.

- Tu materiju nismo savladali kako treba, pa moramo da učimo izpočetka - kaže Lena.

Ona, inače, želi da upiše Petu gimnaziju i ide na pripremnu nastavu u školi, a ohrabrena je rezultatom koji je postigla na probnoj maloj maturi.

Njena vršnjakinja Z. I. ponavlja kompletno gradivo iz svih sedam predmeta, uči kod kuće, ali uzima i privatne časove iz matematike.

- Spremam sve - iz matematike: jednačine, nejednačine, prizmu, piramidu, iz srpskog jezika: pisce i njihova dela, gramatiku... Imam zbirke zadataka od 2011. do prošle godine i moj utisak je da je najteže zadatke imala prethodna generacija, iako su drugo polugodište nastavu pohađali u vanrednim okolnostima - kaže nam ova devojčica koja, inače, želi da upiše Arhitektonsku školu.

Nadležni, međutim, tvrde da će pitanja biti prilagođena vanrednim okolnostima.

- Pitanja će biti u potpunosti u skladu sa propisima i standardima, ali u izvesnoj meri prilagođena, kako maturanti iz ove „pandemijske” školske godine ne bi bili oštećeni u odnosu na maturante iz prethodnih ili iz sledećih školskih godina - uverava nas Branislav Ranđelović. - Jedan od načina za svojevrsno olakšavanje testova je, recimo, zatvaranje većeg broja pitanja, a to je izbor od ponuđenih odgovora.

Inače, na osnovu uspeha iz srednje škole đaci mogu maksimalno da ostvare 60 bodova, dok na tri testa mogu da imaju 40 bodova. Testovi iz srpskog i matematike nose po 13 bodova, kombinovani test 14 bodova. Boduju se i rezultati sa republičkih i međunarodnih takmičenja. Za osvojeno prvo mesto na međunarodnom takmičenju dobijaju 12 bodova, drugo mesto deset, a treće osam bodova. Za prvo mesto na republičkom takmičenju predviđeno je šest bodova, za drugo četiri, a za treće dva boda.

Zadatke prevoze poštom

Branislav Ranđelović navodi da će testovi biti odneti iz Zavoda 22. juna, dakle dan pre prvog testa na završnom ispitu.

- Za slanje testova do punktova koriste se vozila „Pošte Srbije”, a od tog trenutka nadalje, ceo preostali deo procesa u potpunosti vodi Ministarstvo, školske uprave i škole. Koliko ja znam, dalje je za skeniranje i bodovanje zadužen FON - kaže Ranđelović.

Izvor: Novosti