Pitanja koja su najviše namučila osnovce na polaganju prijemnog ispita iz srpskog jezika

Bilo je lako, nije bilo esejskog dela: ovo su prvi utisci malih maturanata koji su danas radili završni test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Njihovi zaključci su, otprilike, jedinstveni: slažu se da je test u odnosu na prošlu godinu bio značajno lakši, naglašavaju veći broj pitanja na zaokruživanje, olakšanje im je predstavljalo to što nije bilo takozvanih „esejskih pitanja”.

Evo i šta su istakli kao najupečatljivija pitanja.

Šta je od ponuđenih dela napisao Branko Ćopić –  ovo je bilo pitanje u kom je trebalo zaokružiti ispravan odgovor između nekoliko ponuđenih;

Glasovna promena – kako se menja reč „očevidac”?;

Odrediti glagolsku sintagmu podvučenih reči u tekstu („gledajući smeh”);

Odrediti poentu pesme Desanke Maksimović;

Značanje reči „izlišno”;

Ko je od ponuđenih istorijskih ličnosti učestvovao u razvoju jezika u IX veku (većina je prepoznala da se radi o Ćirilu i Metodiju);

Kako odrediti kada se piše veliko slovo u rečenici;

Učenici osmog razreda osnovnih škola danas polažu malu maturu testom iz srpskog jezika. Polaganje počinje u 9 sati, a đaci bi trebalo da se u školi pojave najkasnije do 8.15 sati, jer se u 8.30 ulazi u učionice. Ispit traje do 11 časova, a kandidati će rešavati 20 zadataka.

Sutra (četvrtak, 24. jun) učenici će polagati test iz matematike, takođe od 9 do 11 sati, a rešavaće takođe 20 zadataka.

Na kombinovanom testu (petak, 25. jun) će biti pitanja iz geografije, biologije, fizike, hemije i istorije. Testovi iz srpskog i matematike nose maksimalno po 13 poena, dok kombinovani vredi 14.

Rezultati će biti objavljeni u nedelju, 27. juna do 10 sati.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni u petak, 2. jula do 8 sati.

Izvor: Nova