Od 15. avgusta počinje podela tableta učenicima u Beogradu

Poznato je i koje će besplatne udžbenike dobiti učenici prvog i drugog razreda.

Tableti će biti osigurani, te ukoliko se ošteti ili bude ukraden, roditelji će dobijati zamenu. Posle tri godine tableti postaju vlasništvo roditelja.

Od nove školske godine oko 103.000 đaka sa teritorije Beograda biće obuhvaćeno programom besplatnih tableta i udžbenika, a podela će najverovatnije krenuti od 15. avgusta.

– Grad Beograd će ova nastavna sredstva obezbediti za sve učenike koji u državnim školama pohađaju treći, četvrti, peti i šesti razred, što je tačno 67.592 dece, a tableti će biti podeljeni roditeljima uz revers na tri godine i to u školama i opštinama. Očekuje se da podela tableta bude između 15. avgusta i 1. septembra, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je rekao da su tableti osigurani pa s te strane nema brige za roditelje.

– Tableti će biti osigurani, te ukoliko se ošteti ili bude ukraden, roditelji će dobijati zamenu. Posle tri godine tableti postaju vlasništvo roditelja. Svaki tablet će imati karticu za besplatan internet. Uz svaki tablet učenici će dobiti i besplatne digitalne udžbenike – istakao je Vesić za TV Pink.

On je najavio da će Grad kupiti i 6.949 laptopova za sve nastavnike i učitelje za pomenute razrede, takođe sa besplatnim digitalnim udžbenicima, a svaka učionica imaće besplatan vaj-faj.

– Želim da deca Beograda imaju ono što nemaju deca Pariza, Rima, Londona i mnogih drugih evropskih gradova. Treba da budemo hrabri jer na ovaj način ulažemo u obrazovanje dece i opremanje nastavnika – rekao je Vesić.

Sa ovih uređaja moći će da se „ide” samo na obrazovne sajtove sa „bele liste” koje je odredilo Ministarstvo prosvete. Kad je reč o deci prvog i drugog razreda, kojih ima oko 34 hiljade, Grad će kupiti po četiri štampana udžbenika iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike, sveta oko nas i izabranog stranog jezika. Vrednost ta četiri udžbenika je oko šest hiljada dinara, naglasio je Vesić, najavljujući da će tender za to biti raspisan narednih dana, te da će novac biti uplaćen direktno izdavačima sa kojima će se oko detalja roditelji dogovarati.

Sledeće godine će šestaci preneti svoj tablet u sedmi razred, kao i svi ostali, a Grad će kupiti tablete samo za decu koja polaze u treći razred, dok će učenici prva dva razreda i dalje dobijati štampane udžbenike.

Izvor: Zelena učionica