Stiže jesen

Jesen 2021. u Beograd i Srbiju stiže u večernjim satima, u sredu, 22. septembra 2021, tačno u 21.21, po srednjoevropskom vremenu.

Klimatolozi, dalje, tvrde da jesen i nije pravo godišnje doba (to su samo leto i zima), već je prelazno, kao i proleće.

U trenutku kad na severnu Zemljinu poluloptu stiže jesen, na južnoj počinje proleće. Jesen ove godine traje 89 dana, 20 sati i 38 minuta – do 21. decembra 16.59 i biće kraća od leta koje je trajalo 93 i po dana.

Jesen 2021: zanimljivosti

Tree leaf premium icon Zanimljivo je da će sledeće dve godine, 2022. i 2023, jesen počinjati 23. septembra. Pošto gregorijanski kalendar nije sasvim u savršenoj simetriji sa Zemljinom orbitom, jesenja ravnodnevnica ponekad bude i 24. septembra. Ovo se poslednji put dogodilo 1931, a sledeći put će se dogoditi 2303.

Tree leaf premium icon Studija objavljena u časopisu „Journal of Aging Research” otkrila je da će bebe rođene tokom jesenjih meseci češće doživeti 100 godina od onih rođenih tokom ostatka godine. Njihovo istraživanje je otkrilo da je 30% američkih stogodišnjaka rođenih od 1880. do 1895. rođeno upravo tokom jesenjih meseci. I još: neka istraživanja su pokazala da su ljudi rođeni tokom jeseni – pametniji od onih rođenih tokom zime, proleća ili leta.

Tree leaf premium icon Po grčkoj mitologiji, jesen je počela kada je Had oteo Persefonu da bi mu bila supruga i kraljica podzemnog sveta. Njena majka, Demetra (boginja žetve), učinila je da svi usevi na Zemlji zamru, sve dok se njena ćerka ne vrati, kad će sve procvetati (tj. počeće proleće).

Tree leaf premium icon Po „Enciklopediji praznoverja“, koliko opadajućeg lišća neko uhvati rukom, toliko srećnih meseci mu predstoji.

Tree leaf premium icon Psiholozi tvrde da polni hormoni, uključujući testosteron (najniži tokom leta), dostižu vrhunac u jesen.

Izvor: danubeogradu.rs