Dani biologije u Topoli i Donjoj Šatornji

U OŠ „Karađorđe” u Topoli od 4. do 8. oktobra održani su „Dani biologije” u organizaciji nastavnica Svetlane Kocić i Vesele Marković.

Jedna od aktivnosti podrazumevala je posmatranje ćelija na trajnim mikroskopskim preparatima novim mikroskopom koji koristi kameru telefona. Učenicima je to bilo otkriće, pokazali su veliku zainteresovanost, jedni drugima su objašnjavali kako se rukuje mikroskopom i svi su naučili da ga koriste. Najveće interesovanje vladalo je među učenicima šestog razreda.

presek četinara

pokorica crnog luka

slika 3

U OŠ „Živko Tomić” u Donjoj Šatornji održana je ista manifestacija. Među učenicima od petog do osmog razreda vladala je velika zainteresovanost. S obzirom na mali broj trajnih preparata, učenici su uhvatili nekoliko muva i paukova i od njih pravili preparate, čime su pokazali koliko ih je ova aktivnost zainteresovala.

glava muve

krilo muve

antena muve


U narednom periodu u ovim školama će se izrađivati trenutni preparati i praviti interesantne mikrografije.

U cilju popularizacije nauke među mladima, nastavnica Svetlana Kocić napravila je stranicu „Naša biologija” na Instagramu (@nasa_biologija), na kojoj objavljuje dečje radove i aktivnosti vezane za biologiju iz ove dve škole.

Učenici su tokom manifestacije koristili mikroskope iz kutija za izvođenje ogleda iz biologije Izdavačke kuće BIGZ školstvo, koji mogu da se povežu na pametni telefon. 

ogledi

Izvor: OŠ „Karađorđe” iz Topole i OŠ „Živko Tomić”, iz Donje Šatornje