Deca iz Portugala i Turske posetila školu „Sveti Sava”

OŠ „Sveti Sava” iz Požarevca ove nedelje je domaćin nastavnicima i učenicima iz Portugala i Turske koji su u okviru realizacije Erasmus programa u poseti ovoj školi i gradu. Za pristigle goste u školi je organizovan doček i priredba dobrodošlice.

Iako je prema prvobitnom planu trebalo da stigne i delegacija iz Hrvatske, usled pozitivnosti određenih učenika cela grupa je u izolaciji i bila je sprečena da dođe.

Gošće iz Turske i Portugala su za Boom93 podelile svoje utiske i očekivanja.

slika 1

Fatima Ferraz nastavnica iz Portugala kaže da za njihovu zemlju ovakav projekat prestavlja novo iskustvo, ali i upoznavanje novih kultura, drugih istorija i tradicija koje se razlikuju od njihove.

„Očekujem da naše škole razmene iskustva i metode učenja kako vaše tako i naše. Takođe da upoznamo vašu tradiciju i vama da predstavimo našu, ali i da postanemo veoma dobri prijatelji u budućnosti”, navodi nastavnica iz Portugala.

Pored delegacije iz Portugala, u gostima je i delegacija iz Turske, a njihova nastavnica Aysun Duman kaže da je ovaj projekat započet pre dve godine i da je cilj povezivanje različitih kultura i tradicija i upoređivanje nastavničkih veština.

slika 2

„Želja nam je da učimo o drugim kulturama, da naši učenici upoznaju različite zemlje i očekujemo da stvore prijateljske veze sa drugim učenicima”, navodi Duman.

Za goste je upriličen i prijem u Gradskoj upravi, tokom kog su obišli gradsko zdanje.

Prema rečima Petra Pantića, nastavnika istorije i koordinatora projekta, gosti koji su tokom jučerašnjeg dana stigli, biće ovde pet dana, tokom kojih će biti organizovan niz radionica, ali i izleta kako bi se upoznali kako sa nastavom u školi tako i sa samim gradom. Ovo je prva poseta koja se realizuje i ona predstavlja pripremu za sve projekte koje će škola realizovati naredne godine, kada očekuju delegacije iz 16 zemalja Evrope.

slika 3

„U postupku smo dobijanja akreditacije za Erasmus projekte, što znači da će ukoliko dobijemo akreditaciju u narednih 7 godina, svake godine određeni broj nastavnika i učitelja sigurno ići što na stručno usavršavanje, što na obilazak zemalja Evrope, tako da dajemo školi jednu evropsku dimenziju”, navodi Pantić.

U okviru projekta Erasmus učenici ove škole naredne godine, ukoliko epidemiološki uslovi to dozvole obići će više od 10 zemalja u Evropi.

Inače, u okviru ovih projekata, učenici su se prethodne nedelje vratili iz Litvanije, a jedna grupa je sa nastavnicima juče otputovala u Španiju.

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata mobilnosti i saradnje u oblastima visokog, opšteg, stručnog i obrazovanja odraslih, kao i u oblastima mladih i sporta. Novi Erazmus+ program traje od 2021-2027. godine i predviđeni budžet za ovaj sedmogodišnji period je oko 26 milijardi evra.

U projektima mobilnosti mogu učestvovati studenti i nastavno osoblje u visokom obrazovanju, nastavnici i učenici u opštem obrazovanju, nastavnici i učenici u stručnom obrazovanju, edukatori u obrazovanju odraslih i mladi i omladinski radnici u oblasti mladih. Novina u ovom programu je i mogućnost za učenike u opštem obrazovanju, kao i polaznike u obrazovanju odraslih da učestvuju u projektima mobilnosti zarad učenja i sticanja novih veština.

Izvor: OŠ Sveti Sava Požarevac/boom93.com