Digitalna ekspedicija – takmičenje za učenike i nastavnike osnovnih škola

U okviru karavana „Digitalna ekspedicija”, pokrenutog na inicijativu kabineta premijerke Ane Brnabić, danas je otvoreno takmičenje za učenike i nastavnike pod nazivom „Digitalna ekspedicija Izazov 2021/2022”.

Tim povodom raspisan je konkurs za unapređenje digitalne pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola „Digitalna ekspedicija Izazov”, navedeno je u saopštenju.

Prijavljivanje timova se vrši popunjavanjem formulara zavod.edu.rs/ekspedicija-prijava/, a prijave su otvorene od danas do 13. decembra, u 12 časova.

Cilj izazova je kreiranje digitalnih obrazovnih sadržaja koji će doprineti povećanju nivoa digitalne pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji, sa ukupnim nagradnim fondom od milion dinara.

Izazov raspisuju Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i program„Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion i Inicijativa „Digitalna Srbija”.

Konkurs je namenjen timovima osnovnih i srednjih škola, koje čine tri do pet učenika i jedan do dva nastavnika-mentora, a njihov zadatak je da pripreme idejni projekat za kreiranje digitalnog otvorenog obrazovnog resursa.

To može biti veb-sajt, tekst, video, video-igra, aplikacija za mobilne uređaje ili drugi resurs koji se može koristiti kao pomoćni nastavni materijal, namenjen i učenicima i opštoj javnosti.

Detalji uslova takmičenja i odgovori na ostala najvažnija pitanja nalaze se na sajtu Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja zuov.gov.rs/nagradni-konkurs-za-nastavnike-i-ucenike-digitalnaekspedicijaizazov-2021-2022/.

„Ovaj konkurs se u Srbiji organizuje drugi put, kako bi se Digitalna ekspedicija sa upoznavanja sa postojećim digitalnim rešenjima usmerila i na zajedničko kreiranje digitalnih resursa”, rekao je direktor programa Nova pismenost Darko Soković.

On dodaje da je cilj „Digitalne ekspedicije” da podrži i nagradi najbolje ideje koje će doprineti opštoj digitalnoj pismenosti.

Nakon javnog objavljivanja odluke komisije, školski timovi će imati na raspolaganju šest nedelja za realizaciju projektnih ideja. Pored finansijske podrške, pobednički timovi dobiće i podršku kroz konsultacije i mentorstvo eksperata iz ove oblasti.

Karavan „Digitalna ekspedicija” obilazi 16 gradova širom zemlje i upoznaje građane sa novim praksama i trendovima digitalnog sveta, a partneri u sprovođenju su i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Više informacija možete se potražiti na sajtu digitalnaekspedicija.gov.rs.

Izvor: Zelena učionica/digitalnaekspedicija.gov.rs