Odgovor Ministarstva obrazovanja: ocenjivanje na kraju polugodišta ostaje do daljeg

Forum beogradskih gimnazija uputio je danas predlog Ministarstvu prosvete da se od sledeće školske godine ukine zaključivanje ocena na kraju prvog polugodišta.

Kako su naveli, ovo zaključivanje je „besmisleno i stresno, jer se ocena na kraju godine svakako daje na osnovu svih dobijenih ocena u dnevniku”.

U Ministarstvu prosvete odgovaraju zašto smatraju da se ocena na kraju prvog polugodišta ipak mora zaključiti i pozivaju Forum da im dostavi izveštaj o istraživanju, ako žele da razmotre njihov predlog.

„Ocena na kraju prvog polugodišta je sumativna ocena i izvodi se na osnovu pojedinačnih brojčanih ocena, aktivnosti učenika i napredovanju u toku tog nastavnog perioda. Ova ocena predstavlja učenicima i njihovim roditeljima povratnu informaciju kako na nivou pojedinačnog nastavnog predmeta tako i na nivou opšteg uspeha. Izostavljanjem zaključivanja ocena na kraju prvog polugodišta značajno bi se smanjila informativna funkcija ocenjivanja koja je važna za učenike, roditelje, ali i za školu”, odgovaraju iz Ministarstva prosvete.

Ipak, kako dodaju, praćenje kvaliteta ocenjivanja, Ministarstvo je konstatovalo da se ovaj vid ocenjivanja mora značajno unaprediti.

„Ministarstvo je spremno da razgovara o svim aktivnostima koje treba da unaprede obrazovno-vaspitnu praksu i poziva Forum beogradskih gimnazija da dostave izveštaj o istraživanju koje su sproveli kako bi bio deo analiza i razmatranja koja prethode svim eventualnim budućim izmenama legislative”, dodaju na kraju.

Izvor: B92